Novinky a změny v právních předpisech

Vydáno: 4 minuty čtení
Novinky a změny v právních předpisech
Ing.
Zdeněk
Kuneš
Dočasně vyloučené tržby z evidence tržeb
Dne 14. 11. 2017 bylo ve Sbírce zákonů v částce č. 132/2017 Sb. zveřejněno nařízení vlády č. 376/2017 Sb., o vyloučení některých tržeb z evidence tržeb, s účinností dnem vyhlášení.
Toto nařízení je vydáno na základě § 12 odst. 4 a § 37 odst. 3 zákona č. 112/2016 Sb., evidenci tržeb, a stanoví tržby, které nejsou evidovanou tržbou, protože jejich evidování běžným způsobem by znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný výkon činnosti, ze které tyto tržby plynou, a tuto tržbu nelze odstranit evidováním tržeb ve zjednodušeném režimu, a tržby, které dočasně nejsou evidovanými tržbami.
Tržby u těžce zrakově postižených osob
Z evidence tržeb jsou vyloučeny tržby podnikatelů, kteří mají těžké zrakové postižení. Jde o tržby poplatníka daně z příjmů fyzických osob, kterému je přiznán nárok na průkaz ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty, který provozuje podnikatelskou činnost bez zaměstnanců a spolupracujících osob podle zákona o daních z příjmů, ledaže je těmto osobám také z obdobných důvodů přiznán nárok na průkaz ZTP/P.
Další podmínkou pro vyjmutí tržeb z evidence tržeb je, že tento podnikatel s těžkým zrakovým postižením není společníkem společnosti, z jejíž činnosti tržba plyne, ledaže je všem společníkům společnosti z obdobných důvodů přiznán nárok na průkaz ZTP/P.
Aby šlo o tržby vyloučené z evidence tržeb, je podmínkou, že podnikatel s těžkým zrakovým postižením přijímá tržby sám, nebo prostřednictvím zaměstnance, spolupracující osoby nebo společníka společnosti, kteří jsou také těžce zrakově postiženi a mají nárok na průkaz ZTP/P.
V případě, že má podnikatel s těžkým zrakovým postižením zaměstnance nebo je společníkem společnosti, ve které jsou společníci, kteří nejsou zrakově postiženi jako on, vyjmutí tržeb z evidence tržeb se ho netýká.
Z evidence tržeb jsou tak vyjmuty například tržby ladičů pian, masérů apod., kteří jsou těžce zrakově postiženi a sami přijímají hotovostní tržby.
Tržby z prodeje sladkovodních ryb
Z evidence tržeb jsou také dočasně vyloučené tržby poplatníka z prodeje sladkovodních ryb a souvisejících služeb poskytnutých spotřebiteli.
Jde jak o poplatníka daně z příjmů fyzických osob, tak také o poplatníka daně z příjmů právnických osob, kteří v předvánočním prodeji prodávají sladkovodní ryby. Vyjmutí z evidence tržeb se vztahuje na provozovny, ve kterých se budou sladkovodní ryby zabíjet, porcovat a prodávat. Toto vyjmutí z evidence tržeb se vztahuje pouze na předvánoční prodej sladkovodních ryb v období od 14. prosince do 24. prosince, a sice na roky 2017 až 2019.
Vyjmutí z evidence tržeb se vztahuje na provozovny, ve kterých se uskutečňují pouze tržby z prodeje sladkovodních ryb a související služby. Na provozovny, ve kterých se vedle prodeje sladkovodních ryb v tomto období uskutečňují ještě jiné tržby, se vyjmutí z evidence tržeb nevztahuje.
Zákon ke zmírnění majetkových křivd na Podkarpatské Rusi
Zákon č. 364/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 212/2009 Sb., kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik, ve znění zákona č. 121/2012 Sb., vyšel v částce č. 128/2017 Sb., rozeslané 7. 11. 2017, s účinností dnem vyhlášení.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
212/2009 Sb., kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik
121/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 212/2009 Sb., kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik
Zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb
132/2017 Sb., o výši průměrné hrubé roční mzdy v České republice za rok 2016 pro účely vydávání modrých karet podle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
364/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 212/2009 Sb., kterým se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik, ve znění zákona č. 121/2012 Sb.

Nařízení vlády

376/2017 Sb., o vyloučení některých tržeb z evidence tržeb

Vyhlášky

128/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 100/1995 Sb., kterou se stanoví podmínky pro provoz, konstrukci a výrobu určených technických zařízení a jejich konkretizace (Řád určených technických zařízení), ve znění pozdějších předpisů