Přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období započatá v roce 2014

Vydáno: 23 minut čtení
Přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období započatá v roce 2014
Jaroslava
Filipová
Řádné daňové tvrzení je podle § 135 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), povinen podat každý daňový subjekt, kterému to ukládá zákon, nebo který je k tomu vyzván správcem daně. Podle § 38m odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), je poplatník povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob.
Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období, jak jsou vymezena v § 21a zákona o daních z příjmů, se podává ve lhůtě podle § 136 daňového řádu, tj. nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období, a jde-li o daňový subjekt, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo jehož daňové přiznání zpracovává a podává poradce, podává se daňové přiznání nejpozději do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.
Shora uvedené lhůty jsou stanoveny na měsíce a dopadá na ně počítání času podle § 33 odst. 1 daňového řádu, tzn. že lhůta počíná běžet dnem, který následuje po dni, který připadl na poslední den zdaňovacího období, a končí dnem, který se svým číselným označením shoduje se dnem, kdy běh lhůty započal. Připadne-li však poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den. Pro podání přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období kalendářního roku 2014 počíná tedy lhůta běžet 1.1.2015 a její konec v případě lhůty podle § 136 odst. 1 daňového řádu připadne na středu 1.4.2015 a u lhůty podle § 136 odst. 2 daňového řádu na středu 1.7.2015.
Řádné daňové tvrzení a dodatečné daňové tvrzení lze podat podle § 72 odst. 1 daňového řádu jen na tiskopisu vydaném Ministerstvem financí nebo na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto tiskopisem. Součástí těchto podání jsou ve smyslu § 72 odst. 2 daňového řádu i přílohy vyznačené v tiskopisu.
Pro naplnění výše citované podmínky jsou tiskem vydány tiskopisy Přiznání k dani z příjmů právnických osob, jehož součástí je Příloha č. 1 II. oddílu (25 5404 MFin 5404 – vzor č. 25), Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob (25 5404/1 MFin 5404/1 – vzor č. 25) a Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. oddílu (25 5404/D MFin 5404/D – vzor č. 12), které jsou poplatníkům daně z příjmů právnických osob k dispozici na finančních úřadech. Tiskopisy Přílohy č. 2 II. oddílu (25 5404/B MFin 5404/B – vzor č. 18), Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu (25 5404/C MFin 5404/C – vzor č. 13), Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob nositeli investičních pobídek a k vyplnění samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob (25 5404/C/1 MFin 5404/C/1 – vzor č. 13) a Samostatná příloha k položce 12 I oddílu (25 5404/E MFin 5404/E – vzor č. 1) jsou Ministerstvem financí zveřejněny pouze v elektronické podobě. Všechny výše vyjmenované tiskopisy jsou dostupné na internetových stránkách Finanční správy České republiky v záložce Daňové tiskopisy a dále pak pro účely podání elektronicky též v záložce Daně elektronicky – Elektronická podání pro finanční správu.
Podle § 72 odst. 4 daňového řádu účinného ode dne 1.1.2015 platí, že má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání učinit pouze datovou zprávou, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně odeslanou způsobem uvedeným v § 71 odst. 1 daňového řádu.
Obdobně jako v roce minulém jsou aktuální vzory platné pouze pro zdaňovací období započatá v roce 2014, za která lhůta pro podání daňového přiznání uplyne po 31.12.2014. Uvedená platnost tiskopisu je vyvolaná změnou zákona o daních z příjmů zákonem č. 267/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 586/1992, o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony s účinností od 1.1.2015. Pro části zdaňovacích období započatých v roce 2015, za které lhůta pro podání uplyne do 31.12.2015, je tak třeba využít nový vzor tiskopisu zveřejněný na internetových stránkách Finanční správy České republiky.
Změny v tiskopisech
Níže popsané změny a úpravy jsou důsledkem přijatých novel zákona o daních z příjmů účinných pro zdaňovací období započatá v roce 2014. Legislativní úpravy zákona o daních z příjmů a zejména pak zákonné opatření Senátu č. 344/2013 Sb., o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů (dále jen „zákonné opatření Senátu“), vyvolaly nejen potřebu aktualizace názvu položek a jejich věcného vymezení, ale i změny v jejich počtu a případně členění. Aktualizace tak představuje nejen nové označení těch ustanovení, u kterých došlo k jejich přečíslování v důsledku změny v řazení, ale i zavedení nových termínů do zákona o daních z příjmů.
Přiznání k dani z příjmů právnických osob a Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob
(25 5404 MFin 5404 – vzor č. 25, 25 5404/1 MFin 5404/1 – vzor č. 25)
Ve všeobecné části pokynů k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob došlo k úpravám na základě zapracování aktuálního znění zákona o daních z příjmů. Bod 1) byl aktualizován v souvislosti se skutečností, že se poplatníky daně z příjmů právnických osob stávají s účinností od 1.1.2014 na základě novelizovaného znění § 17 zákona o daních z příjmů též svěřenské fondy podle občanského zákoníku. Na rozšíření okruhu poplatníků daně z příjmů právnických osob reagují např. i dílčí pokyny k položce 02 v záhlaví tiskopisu. Dále na aktuální znění zákona o daních z příjmů reflektují formulační úpravy textu i v dalších bodech ve všeobecné části jako např. bod 3), 6) nebo 16). Současně byly provedeny formulační úpravy a opravy odkazů na dotčená ustanovení i v souvislosti s aktuálním zněním daňového řádu, a to např. v textu bodů 7), 8), 9), 10), 14) a 19), který je zveřejněn ve znění: „Nebude-li podáno daňové přiznání, vyzve správce daně poplatníka k jeho podání a stanoví mu náhradní lhůtu. Nevyhoví-li poplatník této výzvě ve stanovené lhůtě, může správce daně vyměřit daň podle pomůcek nebo předpokládat, že daňový subjekt tvrdil v řádném daňovém přiznání daň ve výši 0 Kč (§ 145 odst. 1 DŘ).“ Některé body byly pro svoji neaktuálnosti zcela vypuštěny.
Do všech dílčích pokynů bylo promítnuto aktualizované označení účetních jednotek vymezených v § 38a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), v postavení poplatníků daně z příjmů právnických osob, kterým i pro rok 2014 byla zachována možnost vést jednoduché účetnictví.
Bod 32), který obsahuje informace pro poplatníky o sankci v podobě pokuty za opožděné tvrzení daně, odráží § 250 odst. 7 daňového řádu, ve znění účinném od 1.1.2014:
„Výše pokuty je poloviční, pokud poplatník podá řádné daňové tvrzení nebo dodatečné daňové tvrzení do 30 dnů od marného uplynutí lhůty pro jeho podání a v daném kalendářním roce nebylo správcem daně u daňového subjektu v době vydání platebního výměru zajištěno jiné prodlení při podání řádného daňového tvrzení nebo dodatečného daňového tvrzení (§ 250 odst. 7 DŘ).“
Záhlaví a označení tiskopisu
Záhlaví tiskopisu nedoznalo žádných změn oproti předchozímu vzoru, vyjma zpřesnění ve vymezení některých typů poplatníků jako důsledek nové terminologie zavedené do zákona o daních z příjmů, a to konkrétně:
„3 – veřejně prospěšný poplatník (§ 17a zákona)
2 – daňový nerezident (§ 17 odst. 4 zákona).“
Zůstala nadále zachována koncepce položky 04 – Kód rozlišení typu přiznání zahrnující číselné označení typu poplatníka číslicí a označení typu daňového přiznání výběrem z písmen abecedy. Novelou § 244 daňového řádu došlo k vypuštění úpravy, podle níž měl daňový subjekt povinnost podat daňové přiznání ke dni podání návrhu na zrušení konkursu, ke dni zrušení konkursu, ke dni splnění jiného způsobu řešení úpadku a ke dni přechodu oprávnění nakládat s majetkovou podstatou. Na tuto a další úpravy bylo reagováno vypuštěním typu daňového přiznání S a U a došlo k terminologickému a obsahovému zpřesnění ve vymezení např. těchto typů daňového přiznání:
„H – daňové přiznání za období předcházející dni zpracování návrhu na použití likvidačního zůstatku
J – daňové přiznání za období předcházející rozhodnému dni fúze nebo převodu jmění na společníka anebo rozdělení obchodní
korporace
, zápisu přeměny obchodní společnosti do obchodního rejstříku přejímajícím společníkem, fyzickou osobou, za které nebylo dosud daňové přiznání podáno, není-li tento rozhodný ten prvním dnem kalendářního roku nebo hospodářského roku
T – daňové přiznání ke dni předložení konečné zprávy
Poznámka: Typy daňových přiznání vážící se k přeměnám obchodních korporací se použijí též pro poplatníky, kteří nejsou obchodními korporacemi (§ 37e odst. 1 zákona).“
I. oddíl – údaje o poplatníkovi
V I. oddíle zůstalo členění, pořadí, počet a současně i názvy položek beze změn. V souvislosti se zavedení Samostatné přílohy k položce 12, byl u této položky doplněn odkaz na vysvětlivku, upozorňující poplatníka na skutečnost, že uvedení dalších údajů se provede na samostatné příloze, přičemž dílčí pokyny k této položce upřesňují: „Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu na tiskopise 25 5404/E MFin 5404/E se vyplňuje vždy, pokud byly se spojenou osobou uskutečněny transakce a současně jsou splněny podmínky uvedené v dílčích pokynech pro její vyplnění.“
II. Oddíl
Již v úvodu zmíněné zákonné opatření Senátu přineslo stěžejní změny v zákoně o daních z příjmů, na které bylo nezbytné v II. oddíle tiskopisu reagovat. Úpravu tak zaznamenal jak počet položek tohoto oddílu, jejich názvy a věcné vymezení, tak dílčí pokyny k vyplnění údajů vykazovaných na příslušných řádcích.
Na rozšíření bodů § 23 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů o body 14 až 18 bylo reagováno úpravou řádku 30, jehož aktualizované obsahové vymezení a dílčí pokyny k vyplnění zní:
„Částky, o které se podle § 23 odst. 3 písm. a) bodů 3 až 18 zákona zvyšuje výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji na ř. 10
K ř. 30 Úhrnná částka uvedená na tomto řádku se na zvláštní příloze rozčlení podle jednotlivých bodů § 23 odst. 3 písm. a) zákona, s výjimkou příjmů zahrnutých do částky na ř. 20 a výdajů (nákladů) zahrnutých do částky na řádku 40. Již pro zdaňovací období započaté v roce 2014 lze použít ustanovení § 23 odst. 3 písm. a) bodu 18 zákona, ve znění účinném od 1. ledna 2015.“
Zavedení nového pojmového vymezení tzv. „veřejně prospěšného poplatníka“ v § 17a zákona o daních z příjmů, které vychází z dosavadního znění ustanovení § 18 odst. 3 zákona o daních z příjmů, tj. poplatníků, kteří nebyli založeni nebo zřízeni za účelem podnikání, se promítlo do názvu řádku 101 a řádku 251 včetně dílčích pokynů, přičemž aktualizované znění řádků je:
„101 Příjmy, jež u veřejně prospěšných poplatníků, nejsou předmětem daně podle § 18a odst. 1 zákona, pokud jsou zahrnuty ve výsledku hospodaření nebo v rozdílu mezi příjmy a výdaji (ř. 10)
251 Částka podle § 20 odst. 7 zákona, o níž mohou veřejně prospěšní poplatníci (§ 17a zákona) dále snížit základ daně uvedený na ř. 250.“
V důsledku inkorporace právní úpravy daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů bylo upraveno též osvobození těchto příjmů, které z velké části navazuje na právní úpravu osvobození v zákoně č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, a to v případě poplatníků daně z příjmů právnických osob v novém § 19b zákona o daních z příjmů. Příjmy osvobozené podle tohoto ustanovení jsou nově vykazovány na řádku 109, jehož označení je:
„109 Příjmy osvobozené od daně podle § 19b zákona, pokud jsou zahrnuty ve výsledku hospodaření nebo v rozdílu mezi příjmy a výdaji (ř. 10)“ a dílčí pokyny k vyplnění jsou zveřejněny ve znění: „Příjmy osvobozené od daně podle § 19b zákona se na tomto řádku vyloučí pouze tehdy, jestliže jsou tyto příjmy zahrnuty ve výsledku hospodaření na ř. 10.“
Aktualizovány byly dílčí pokyny k vyplnění řádku 112, na kterém jsou vykazovány částky, o které lze podle § 23 odst. 3 písm. b) zákona o daních z příjmů snížit výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji (ř. 10), a to následovně:
„K ř. 112 Úhrnná částka uvedená na tomto řádku se na zvláštní příloze rozčlení podle jednotlivých bodů § 23 odst. 3 písm. c) zákona. Již pro zdaňovací období započaté v roce 2014 lze použít ustanovení § 23 odst. 3 písm. c) bodu 9 zákona, ve znění účinném od 1. ledna 2015.“
Zpřesněny byly též dílčí pokyny k vyplnění řádku 120, na kterém jsou vykazovány příjmy nezahrnované do základu daně podle § 23 odst. 4 písm. a) zákona o daních z příjmů:
„K ř. 120 na tomto řádku uvedou poplatníci se sídlem na území České republiky a stálé provozovny úhrn příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Ve zdaňovacím období započatém v roce 2014 může fond penzijní společnosti použít ustanovení § 23 odst. 4 písm. a) zákona ve znění účinném do 31. prosince 2013.“
Do textu dílčích pokynů k řádkům 200 a 210 bylo promítnuto legislativní upřesnění textace § 20 odst. 5 a 6 zákona o daních z příjmů, vztahující se k poplatníkům, kteří jsou společníkem veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem komanditní společnosti, a to ve znění:
„Tento poměr u společníka veřejné obchodní společnosti odpovídá poměru, kterým se společník podílí na zisku veřejné obchodní společnosti, u komplementáře komanditní společnosti odpovídá poměru, kterým se
komplementář
podílí na zisku komanditní společnosti.“
Na úpravu obsaženou v § 34 odst. 4 zákona o daních z příjmů a v ustanoveních navazujících, která nově upravují výši odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a zavádí možnost odpočtu na podporu odborného vzdělávání, bylo v II. oddílu reagováno jednak úpravou stávajícího řádku 242 a související tabulky Fb) v příloze č. 1 II. oddílu, kdy název a věcná náplň řádku 242 je ve znění:
„242 Odečet nároku na odpočet na podporu výzkumu a vývoje podle § 34 odst. 4 a § 34a až § 34e zákona, včetně odečtu dosud neuplatněných výdajů (nákladů) při realizaci projektů výzkumu a vývoje ve znění zákona platném do 31.12.2013“
a dále pak zavedením nového řádku 243 s věcnou náplní, názvem a textem dílčích pokynů:
„243 Odečet nároku na odpočet na podporu odborného vzdělávání podle § 34 odst. 4 a § 34f až § 34h zákon
K ř. 243 na tomto řádku se uvede odečet na podporu odborného vzdělávání podle § 34 odst. 4 a § 34f až § 34h zákona. Částka odečtu se musí rovnat částce vykázané na ř. 5 ve sl. 4 v dílčí tabulce c) tabulky F přílohy č. 1 II. oddílu. Uplatněním odečtu na podporu odborného vzdělávání podle § 34 odst. 4 zákona nelze vykázat daňovou ztrátu, proto částka na tomto řádku nesmí být vyšší než základ daně uvedený na ř. 220, snížený o případné částky odečtů uplatněné na ř. 230, 240 a 242.“
K řádku 243 se váže zcela nová tabulka Fc) určená pro vykázání uplatňování odpočtu na podporu odborného vzdělávání, která je obdobou tabulky Fb), a to včetně dílčích pokynů k jejímu vyplnění.
Došlo k vypuštění tabulky Fa), která je nyní označena jako neobsazena, a údaj, dříve uváděný na ř. 4 této tabulky, je tak nadále vykazován pouze na řádku 240 II. oddílu.
Poslední avšak ne malou změnou v II. oddílu je úprava řádku 260 a navazující tabulky G v příloze č. 1 II. oddílu. Výše zmíněnou inkorporací daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů byl do zákona o daních z příjmů zaveden nový pojem „bezúplatné plnění“, který v § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů nahradil dosud používaný pojem „dar“. Současně novelizací tohoto ustanovení zákonem č. 458/2011 Sb., o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů a zákonem č. 215/2013 Sb., kterým se mění zákon o loteriích jiných podobných hrách a zákon o daních z příjmů, došlo s účinností od 1.1.2014 k navýšení maximálního limitu částky pro odečet o základu daně. Aktualizované znění názvu a obsahového vymezení řádku zní:
„260 Odečet bezúplatných plnění podle § 20 odst. 8 zákona (nejvýše 10% z částky na ř. 250)“
a dílčí pokyny k vyplnění jsou zveřejněny ve znění:
„Uvede se skutečně uplatněná částka odečtu hodnoty bezúplatných plnění, poskytnutých ve zdaňovacím období na zákonem vymezené účely (§ 20 odst. 8 zákona) z tabulky G přílohy č. 1 II. oddílu, nejvýše však do 10% z částky, na ř. 250. Bezúplatná plnění, která odpovídají uplatněným slevám na dílčím odvodu z loterií a jiných podobných her (ř. 2 tabulky G přílohy č. 1 II. oddílu) se do limitů pro tento odpočet nezapočítávají.“
Uvedené změny se též promítly do související tabulky G. Celková hodnota bezúplatných plnění, kterou lze podle § 20 odst. 8 zákona uplatnit jako odečet od základu daně sníženého podle § 34 zákona a dílčích pokynů k ní, a to včetně úpravy algoritmu pro výpočet částky hodnoty bezúplatných plnění, kterou lze uplatnit na ř. 260 II. oddílu. Nově označení řádků předmětné tabulky zní:
„1 Celková hodnota bezúplatných plnění poskytnutých na účely vymezené v § 20 odst. 8 zákona pro odečet ze základu daně sníženého podle § 34 zákona vč. částky ze ř. 2
2 Ze ř. 1 hodnota bezúplatných plnění ve výši uplatněných slev na dílčím odvodu z loterií a jiných podobných her.“
Jako každoročně byly upřesněny výčty předchozích zdaňovacích období, za která byla vyměřena daňová ztráta, kterou lze uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně na řádku 230, obdobně pak též dílčí pokyny k řádku 241 vztahujícího se k možnosti snížení základu daně u podílového fondu o nevyužitou částku záporných rozdílů mezi jeho příjmy a výdaji a analogicky se tyto úpravy promítly též do dílčích pokynů k tabulce E v Příloze č. 1 II. oddílu. Ve všech dílčích pokynech k tomuto oddílu nebo k příloze č. 1 II. oddílu byly dále promítnuty změny v terminologii spočívající nahrazení dosud užívaného termínu „poplatník podle § 17 odst. 4“ za „daňový nerezident“ a „obchodní společnosti nebo družstva“ za „obchodní korporace“. Aktualizovány a zpřesněny byly dílčí pokyny, a to včetně příkladu výpočtu částky slev na dani při zaměstnávání zaměstnanců se zdravotním postižením navazující na tabulku H. Rozčlenění celkového nároku na slevy na dani (§ 35 odst. 1 a § 35a nebo 35b zákona), který lze uplatnit na řádku 300, odvíjející se od fondu pracovní doby a jejího rozvržení pro rok 2014.
Vyjma výše uvedených úprav tabulky G, změny tabulky F a analogické promítnutí těchto úprav též do tabulky J. Rozdělení některých položek v případě komanditní společnosti, nebylo do tiskopisu Přílohy č. 1 II. oddílu zasahováno.
III. oddíl
Náplň III. oddílu je beze změny a zůstává i nadále neobsazena.
IV. oddíl
Struktura položek IV. Oddílu zůstala beze změn.
V. oddíl
I v případě V. oddílu zůstala struktura a věcná náplň položek bez změn. Byl pouze aktualizován odkaz na příslušné ustanovení zákona o daních z příjmů na ř. 3 tohoto oddílu. V dílčích pokynech pak bylo úpravou terminologie reagováno na zavedení pojmu „daňový nerezident“, který je používán namísto dosud užívaného označení „poplatník podle § 17 odst. 4“. Z dílčích pokynů k vyplnění řádku 4 tohoto oddílu byl z důvodu nadbytečnosti odstraněn odstavec týkající se zohlednění Rozhodnutí o prominutí úhrady daní z příjmů a příslušenství daní z příjmů z důvodu mimořádné události čj. MF-65647/2013/39.
Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. oddílu
(25 5404/D MFin 5404/D – vzor č. 12)
U tohoto tiskopisu bylo aktualizováno zápatí co do čísla vzoru a vymezení jeho platnosti a v úvodním odstavci Pokynů k vyplnění této přílohy též odkaz na webovou adresu finanční správy.
Příloha č. 2 II. oddílu – Stanovení daně z příjmů právnických osob uváděné na ř. 290 II. oddílu, poplatníkem daně z příjmu právnických osob, který byl jen část zdaňovacího období investičním fondem
(25 5404/B MFin 5404/B – vzor č. 18)
Tiskopis této přílohy, který stanovuje algoritmus pro výpočet daně z příjmů právnických osob pro případy stanovené v § 20a zákona o daních z příjmů, byl aktualizován v příkladu vyplnění údaje o části zdaňovacího období a stejně jako ostatní tiskopisy ve svém zápatí změnou čísla vzoru a vymezením platnosti.
Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu a Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob nositeli investičních pobídek a k vyplnění samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob
(25 5404/C MFin 5404/C – vzor č. 13, 25 5404/C/1 MFin 5404/C/1 – vzor č. 13)
Taktéž u těchto tiskopisů došlo ke změně v zápatí, ve kterém byla aktualizována čísla vzorů tiskopisů a vymezení jejich platnosti. Ani novelizace ustanovení § 35a a § 35b zákona o daních z příjmů, vztahující se k poplatníkům, kterým byl poskytnut příslib investiční pobídky a ani novela zákona č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, si nevyžádala zásah do tiskopisu.
Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu – Přehled transakcí se spojenými osobami
(25 5404/E MFin 5404/E – vzor č. 1)
Novinkou oproti předchozímu zdaňovacímu období je Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu. Jak napovídá název, navazuje tiskopis na položku 12 – Transakce uskutečněné se spojenými osobami a vyplňuje se vždy, pokud byly se spojenou osobou uskutečněny transakce a současně jsou splněny podmínky uvedené v dílčích pokynech pro její vyplnění, které zní:
„Přehled transakcí se spojenými osobami vyplní poplatník, který splní alespoň jedno z těchto kritérií:
a)
aktiva celkem více než 40 mil. Kč, kdy se aktivy rozumí úhrn zjištěný z rozvahy v ocenění neupraveném o položky podle § 26 odst. 3 zákona o účetnictví, nebo
b)
roční úhrn čistého obratu více než 80 mil. Kč vypočtený podle § 20 odst. 1 písm. a) bodu 2 zákona o účetnictví, uvedený na řádku 1 tabulky K daňového přiznání, nebo
c)
průměrný přepočtený stav zaměstnanců více než 50, kterým se rozumí údaj uvedený dle dílčích pokynů na řádku 2 tabulky K daňového přiznání, za předpokladu, že
1)
uskutečnil transakci se spojenou osobou se sídlem v zahraniční. Přílohu vyplní pouze ve vztahu k těmto zahraničním spojeným osobám, nebo
2)
vykázal na ř. 200 daňovou ztrátu, a současně uskutečnil transakci se spojenou osobou, a to zahraniční a/nebo tuzemskou. Přílohu vyplní ve vztahu ke všem spojeným osobám, nebo
3)
je příjemcem investiční pobídky formou slevy na dani v souladu se zákonem č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách, ve znění pozdějších předpisů a současně uskutečnil transakci se spojenou osobou, a to zahraniční a/nebo tuzemskou. Přílohu vyplní ve vztahu ke všem spojeným osobám.
Povinnost vyplnit Samostatnou přílohu k položce 12 I. oddílu se nevztahuje na daňové subjekty vymezené v § 11 odst. 2 písm. b) až g) zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a na stálé provozovny daňových nerezidentů.“
Pro účely identifikace spojené osoby slouží v úvodu tiskopisu položky název spojené osoby, její identifikační číslo a stát, ve kterém má tato spojená osoba sídlo. Tiskopis je dále členěn do čtyř tabulek, kdy věcná náplň jednotlivých řádků je blíže specifikována v dílčích pokynech.
Závěr
Přestože novelami doznal zákon o daních z příjmů značných změn, doplnění a úprav, nezměnily tiskopisy daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob oproti předchozímu vzoru platnému pro zdaňovací období započatá v roce 2013 zásadnějším způsobem svůj rozsah ani obsah.