Společník a jednatel společnosti s ručením omezeným v roce 2012, 3. část

Vydáno: 22 minut čtení

V minulém dílu seriálu věnovaného společníkům a jednatelům s. r. o., který jsme zveřejnili v časopisu Účetnictví v praxi č. 5/2012 na str. 34, jsme se zaměřili na zápisy do obchodního rejstříku, ukončení funkce jednatele u jednočlenné společnosti, „finanční asistenci“ a majetkovým převodům a převzetím ručení podle § 196a zákona č. 513/1991 Sb. , obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ObchZ“). V následujícím dílu seriálu rozebereme problematiku rozdělování zisku v s. r. o., zdanění podílů na zisku a související otázky. Podmínkám pro rozdělení zisku v s. r. o. bude věnován další samostatný příspěvek.

Společník a jednatel společnosti s ručením omezeným v roce 2012
Ing.
Pavel
Běhounek
 
PODÍLY SPOLEČNÍKA NA ZISKU S. R. O.
 
Naložení se ziskem s. r. o.
S. r. o. je kapitálovou obchodní společností a základním právem společníka ( jako odměna za vklad společníka do kapitálu společnosti) je právo na podíl na zisku. Samotné vytvoření zisku společností však automaticky nezakládá právo společníka na zisku (rekodifikace soukromého práva od 1. 1. 2014 umožňuje, aby společníkovi automaticky náležel podíl na zisku – bude se jednat o variantní a nikoli povinné řešení). Jak bude naloženo s vytvořeným ziskem společnosti je na valné hromadě – valná hromada může zisk ponechat nerozdělený anebo jej rozdělí ve formě podílů na zisku z titulu majetkové účasti na společnosti (tedy mezi společníky), popř. ve formě tantiém ( jako odměnu jednatelů či zaměstnanců).
Rozdělení zisku je zcela jednoznačně v kompetenci valné hromady – nikdo jiný než valná hromada nemůže o rozdělení zisku rozhodnout. Na druhou stranu není výslovnou povinností valné hromady, aby rozhodla o naložení s vytvořeným ziskem. Přesto si myslím, že je vhodné, aby se valná hromada po schválení účetní závěrky daného období k otázce naložení se ziskem daného období vyjádřila. Právní úprava totiž obsahuje určité náznaky, že by spolu se schválením účetní závěrky příslušného roku mělo být řešeno i rozdělení zisku. Např. podle § 38i ObchZ se do Sbírky listin spolu s účetní závěrkou nebo výroční zprávou ukládá také návrh na rozdělení zisku (vypořádání ztráty) a jeho konečná podoba. Podle § 138 ObchZ dozorčí rada (pokud by byla dobrovolně zřízena) přezkoumává účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě.
Zisk za příslušné období (např. zisk za rok 2011) se v účetnictví společnosti (např. v účetnictví roku 2012) projevuje takto:
*
Zisk zjištěný z účetní závěrky roku 2011 je v počátečním zůstatku účtu účtové skupiny 43 – Výsledek hospodaření, v praxi se obvykle používá účet 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení.
*
K datu konání valné hromady, která rozhodne o použití zisku, je výsledek hospodaření přeúčtován na příslušné účty – např. jako závazek společnosti při rozdělování zisku, pokud je zisk rozdělen mezi společníky, nebo jako nerozdělený zisk minulých let, pokud valná hromada rozhodne o nerozdělení zisku.
*
Nerozdělený zisk minulých let se odúčtuje k datu konání valné hromady, která rozhodne o jeho použití.
PŘÍKLAD
Společnost vykázala za období roku 2011 výsledek hospodaření 1 mil. Kč, který má k 1. 1. 2012 zachycen jako počáteční zůstatek účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení. Společnost vytvářela zisk i před rokem 2011 a ještě jej zcela nerozdělila, tento nerozdělený zisk za roky předcházející roku 2010 tvoří k 1. 1. 2012 počáteční zůstatek účtu 428-Nerozdělený zisk minulých let (10 mil. Kč). Valná hromada dne 15. 6. 2012 schválila účetní závěrku a rozhodla, že zisk za rok 2011 ve výši 1 mil. Kč bude rozdělen společníkům jako podíly na zisku z účasti na společnosti a že z nerozděleného zisku budou společníkům vyplaceny podíly na zisku ve výši 6 mil. Kč.
Nárok společníků na podíl na zisku bude k 15. 6. 2012 zaúčtován takto:
*
1 000 000 Kč (MD 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení/D 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku)
*
6 000 000 Kč (MD 428-Nerozdělený zisk minulých let/D 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku)
K 15. 6. 2012 se tedy vynuluje zůstatek účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení a zůstatek účtu 428-Nerozdělený zisk minulých let klesne z 10 mil. Kč na 4 mil. Kč. Rozdělený zisk v celkové částce 7 mil. Kč (1 mil. Kč zisk za rok 2011 a 6 mil. Kč z nerozděleného zisku minulých let) je k 15. 6. 2012 vykázán jako závazek ke společníkům při rozdělování zisku na účtu 364.
Používání účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení není povinné, jeho používání bylo závazné podle účtové osnovy platné naposledy pro rok 2002. Podle prováděcí vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, je závazná účtová osnova pouze na úrovni účtové skupiny a pro výsledek hospodaření předchozího roku je vyhrazena účtová skupina 43 – Výsledek hospodaření.
Označení účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení ( již dávno nezávazné, avšak v praxi stále obvykle užívané) může být zavádějící v tom smyslu, že svádí k zachycení zisku předchozího účetního období do okamžiku schválení účetní závěrky předchozího období a nikoli do okamžiku rozhodnutí valné hromady o rozdělení zisku. Pokud valná hromada schvalující účetní závěrku zároveň rozhodne o naložení s příslušným ziskem (a to lze jen doporučit), žádný problém nevzniká. Pokud se však valná hromada k naložení se ziskem příslušného období nevyjádří, je třeba zaúčtovat převod výsledku hospodaření na účet nerozděleného zisku minulých let až ke konci následujícího účetního období.
Postup účtování v účtové skupině 42 upravuje:
*
ČÚS č. 002 – Otevírání a uzavírání účetních knih v bodě 2.1.5.
*
ČÚS č. 018 – Kapitálové účty a dlouhodobé závazky v bodě 3.1.11.
Český účetní standard (ČÚS) č. 002 potvrzuje vyrovnání účtu výsledku hospodaření k okamžiku návrhu na rozdělení zisku (úhrady ztráty) takto:
2.1.5. Stav příslušného účtu účtové skupiny 43 – Výsledek hospodaření se vyrovná:
a)
u účetních jednotek, které nejsou individuálními podnikateli, po schválení návrhu na rozdělení zisku, případně na úhradu ztráty příslušným orgánem účetní jednotky:
1.
v případě zisku účetními zápisy zejména ve prospěch příslušných účtů účtových skupin 41 – Základní
kapitál
a kapitálové fondy, 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření, popřípadě ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 36 – Závazky ke společníkům, k účastníkům sdružení a ke členům družstva; ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření, který vyjadřuje nerozdělený zisk minulých let, se účtuje, pokud se nerozdělený zisk převádí do dalších let.
2.
v případě ztráty účetními zápisy zejména na vrub příslušných účtů účtových skupin 41 – Základní
kapitál
a kapitálové fondy, 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření, popřípadě na vrub příslušného účtu účtové skupiny 35 – Pohledávky za společníky, za účastníky sdružení a za členy družstva; na vrub příslušného účtu účtové skupiny 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření, který vyjadřuje neuhrazenou ztrátu minulých let, se účtuje, pokud se neuhrazená ztráta převádí do dalších let.
ČÚS č. 018 potvrzuje vyrovnání účtu výsledku hospodaření k poslednímu dni následujícího období (není-li do té doby rozhodnuto o vypořádání tohoto výsledku hospodaření) takto:
3.1.11. Příslušný účet účtové skupiny 43 – Výsledek hospodaření je určen k rozdělení účetního zisku, nebo vypořádání účetní ztráty podle pravidel stanovených obchodním zákoníkem, popřípadě jiným předpisem, rozhodnutím orgánů účetní jednotky či podle rozhodnutí individuálního podnikatele. Na vrub tohoto účtu se účtují i tantiémy a dividendy k výplatě podle příslušných rozhodnutí o rozdělení zisku v případech, kdy se na uvedené tituly netvoří zvláštní fondy ze zisku. Tento účet nesmí mít k okamžiku uzavření účetních knih zůstatek. Pokud k okamžiku uzavření účetních knih není rozhodnuto o použití výsledku hospodaření, převede se zůstatek tohoto účtu ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření vykazovaného v položce „A. IV.1 Nerozdělený zisk minulých let“, popřípadě na vrub příslušného účtu účtové skupiny 42 – Rezervní fondy, nedělitelný fond a ostatní fondy ze zisku a převedené výsledky hospodaření vykazovaného v položce „A. IV.2. Neuhrazená ztráta minulých let“.
PŘÍKLAD
Společnost vykázala za období roku 2011 výsledek hospodaření 1 mil. Kč, který má k 1. 1. 2012 zachycen jako počáteční zůstatek účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení. Valná hromada dne 15. 6. 2012 schválila účetní závěrku, ale nevyjádřila se k otázce rozdělení zisku. K otázce rozdělení zisku se do konce roku 2012 žádná z valných hromad nevyjádří.
V tomto případě není důvod k datu schválení účetní závěrky valnou hromadou – 15. 6. 2012 účtovat na účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení, protože k účtování není žádný závazný podklad (rozhodnutí valné hromady) a zůstatek tohoto účtu se vyrovnává po schválení návrhu na rozdělení zisku (návrhu na úhradu ztráty) valnou hromadou. K 31. 12. 2012 je však třeba zůstatek účtu 431 přeúčtovat na účet účtové skupiny 42 (např. 428-Nerozdělený zisk minulých let).
Pokud společnost vykazuje neuhrazené ztráty, limitují tyto ztráty rozdělování zisku, ale neexistuje žádná povinnost použít vytvořený zisk na úhradu ztráty. Není tedy v kompetenci osoby odpovědné za vedení účetnictví společnosti zaúčtovat uvedenou kompenzaci, nemá-li k dispozici rozhodnutí valné hromady. Z účtu účtové skupiny 43 – Výsledek hospodaření (v praxi z účtu 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení) lze bez rozhodnutí valné hromady zaúčtovat pouze:
*
převod zůstatku k poslednímu dni účetního období na účet účtové skupiny 42 (v praxi na účet 428-Nerozdělený zisk minulých let),
*
příděl do rezervního fondu, pokud nebyl rezervní fond ještě vytvořen v zákonné výši anebo ve výši dané společenskou smlouvou.
 
Zdanění podílu na zisku
Pro zjednodušení budeme nejprve předpokládat, že společníky společnosti jsou fyzické osoby – čeští daňoví rezidenti. Potom platí, že pro společníky je podíl na zisku příjmem z kapitálového majetku podle § 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). Tento příjem podléhá 15% srážkové dani – to znamená, že daň srazí a odvede finančnímu úřadu společnost. Poplatníkem daně je tedy sice společník (neobdrží celý podíl na zisku, ale podíl na zisku snížený o srážkovou daň), ale plátcem daně (osobou odpovědnou za správné zdanění) je společnost, která společníkovi daň srazí a odvede svému finančnímu úřadu. Společník již podíl na zisku neuvádí do svého daňového přiznání (pokud jej podává), ani mu obdržený podíl na zisku nezakládá povinnost daňové přiznání podat – veškeré daňové povinnosti vztahující se k vyplácenému podílu na zisku plní společnost.
Zdanění podílů na zisku 15% srážkovou daní platí již po poměrně dlouhou dobu – od roku 2000, v letech 1993 až 1999 byla na podíly na zisku uplatňována srážková daň v sazbě 25 %. Pro zdanění je rozhodující sazba platná v okamžiku povinnosti srazit daň. Pokud by tedy byl v rámci rozdělování nerozděleného zisku minulých let rozdělován i zisk za období před rokem 2000, stejně by se uplatnila sazba daně 15 %. Nerozdělený zisk minulých let se rozděluje z „jedné hromady“, tzn., že valná hromada neurčuje, zda jde o zisk vytvořený za rok 2010 nebo za rok 2009 apod. Je to dáno i tím, že v rámci účtu nerozděleného zisku minulých let nejsou samostatně evidovány zisky za jednotlivá období, ale veškeré nerozdělené zisky končí na „jedné hromadě“ – od roku 2014 pravděpodobně dojde ke změně této praxe (viz dále ke zdanění podílů na zisku od roku 2015, resp. 2014).
Odvod srážkové daně
se řídí okamžikem, kdy měla být srážka daně provedena. Srážková daň se totiž podle § 38d odst. 3 ZDP odvádí do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém měla být srážka provedena.
Sražení daně z podílů na zisku
je podle § 38d odst. 2 ZDP nutné provést při výplatě podílů na zisku, nejpozději však do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž valná hromada schválila řádnou nebo mimořádnou účetní závěrku a rozhodla o rozdělení zisku nebo o úhradě ztráty. Povinnost srazit daň je snad určitou analogií obecného termínu splatnosti podílů na zisku (neurčí-li valná hromada jinak, jsou splatné do 3 měsíců od konání valné hromady, která rozhodla o jejich výplatě).
PŘÍKLAD
Komplexní příklad
Společnost vykázala za období roku 2011 výsledek hospodaření 1 mil. Kč. Společnost vykazuje na účtech účtových skupin 41 až 43 tyto zůstatky:
 +--------------------------------------------------+---------------+ |                      Účet                        | Zůstatek v Kč | +--------------------------------------------------+---------------+ | 411-Základní 
kapitál
| 100 000 | | 421-Zákonný rezervní fond | 10 000 | | 428-Nerozdělený zisk minulých let | 10 000 000 | | 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení | 1 000 000 | +--------------------------------------------------+---------------+
Zřizovací výdaje nemá společnost ve svých aktivech. Z hlediska finančních prostředků potřebných pro další rozvoj společnosti jednatel ve svém návrhu na rozdělení zisku nedoporučil rozdělit mezi společníky částku vyšší než 7 mil. Kč. Valná hromada dne 15. 6. 2012 schválila účetní závěrku a rozhodla, že zisk za rok 2011 ve výši 1 mil. Kč bude rozdělen společníkům jako podíly na zisku z účasti na společnosti a že z nerozděleného zisku budou společníkům vyplaceny podíly na zisku ve výši 6 mil. Kč. Splatnost podílů na zisku valná hromada určila do 15. 8. 2012. Výše obchodního podílu společníka A činí 60 % a společníka B 40 %. Společenská smlouva nestanovuje, v jaké výši se jednotliví společníci podílejí na zisku. K výplatě podílů na zisku došlo dne 10. 8. 2012. Jakým způsobem bude o rozdělení zisku účtováno a jaké jsou daňové dopady?
Řešení
Jednomu společníkovi (fyzická osoba A) náleží hrubý podíl na zisku 4 200 000 Kč, ze kterého je nutné srazit daň 630 000 Kč (čistý podíl po zdanění 3 570 000 Kč). Druhému společníkovi (fyzická osoba B) náleží hrubý podíl na zisku 2 800 000 Kč, ze kterého je nutné srazit daň 420 000 Kč (čistý podíl po zdanění 2 380 000 Kč). Společnost svému místně příslušnému správci daně odvede srážkovou daň 1 050 000 Kč na účet daně z příjmů fyzických osob vybírané srážkou do 1. 10. 2012 (konec září je neděle), např. 26. 9. 2012.
Účtování nároku společníků na podíl na zisku je uvedeno ve výše uvedeném příkladu.
Při výplatě podílů na zisku
nevyplatí společnost společníkům podíl na zisku v plné výši, ale v částce snížené o sraženou daň. Výplata podílů na zisku bude zaúčtována takto:
MD 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku/D 221-Bankovní účty 3 570 000 Kč + 2 380 000 Kč k 10. 8. 2012
MD 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku/D 342-Ostatní přímé daně 630 000 Kč + 420 000 Kč k 10. 8. 2012
Po výplatě podílů na zisku je tedy vyrovnán zůstatek účtu 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku a je zaúčtován závazek vůči finančnímu úřadu ve výši sražené srážkové daně. Pokud by společnost nevyplatila podíly na zisku do konce třetího měsíce následujícího po měsíci konání valné hromady, která rozhodla o rozdělení zisku, bylo by třeba k tomuto datu (k 30. 9. 2012, byť se jedná o neděli) přeúčtovat částku srážkové daně (630 000 Kč + 420 000 Kč) z účtu MD 364-Závazky ke společníkům při rozdělování zisku – proti případu vyplacení podílu na zisku k 10. 8. 2012 bude tedy srážka daně zaúčtována k jinému datu (k 30. 9. 2012 a nikoli k 10. 8. 2012), a tím by také srážková daň byla splatná k jinému datu (k 31. 10. 2012).
Srážkovou daň je společnost povinna odvést do konce měsíce následujícího po měsíci srážky daně (po měsíci výplaty podílu na zisku, nejpozději však do konce čtvrtého měsíce následujícího po měsíci konání valné hromady, která rozhodla o rozdělení zisku). Jestliže budou podíly na zisku vyplaceny 10. 8. 2012, je daň splatná do 1. 10. 2012 (konec září je neděle). Jestliže valná hromada schválila účetní závěrku a rozhodla o rozdělení zisku v červnu 2012, je nejzazším termínem pro odvod srážkové daně konec října 2012 (pokud dojde k výplatě podílu na zisku do konce srpna, je daň splatná dříve). Srážkovou daň společnost odvádí svému finančnímu úřadu na účet daně z příjmů fyzických osob vybírané srážkou (na bankovní účet s předčíslím 7720).
Odvod daně bude zaúčtován
takto:
MD 342-Ostatní přímé daně/D 221-Bankovní účty 1 050 000 Kč k 26. 10. 2012
V roce 2013 společnost podá vyúčtování daně z příjmů fyzických osob vybírané srážkou za rok 2012 (stejný formulář jako např. pro srážkovou daň pro příjmy ze závislé činnosti do 5 000 Kč měsíčně), kde uvede, že v měsíci srpnu měla povinnost srazit srážkovou daň ve výši 1 050 000 Kč (eventuálně částku zvýšenou o daň z příjmů fyzických osob vybíranou srážkou z dalších příjmů) a že ji splnila v září. Lhůta pro podání vyúčtování je zatím do konce dubna 2013, ale připravovanou novelizací zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, by měla být zkrácena o jeden měsíc a byla by do konce března 2013.
 
Zdanění podílů na zisku od roku 2015, resp. 2014
V loňském roce byla schválena „daňová reforma“ obsažená v zákoně č. 458/2011 Sb., o zavedení jednoho inkasního místa. Tato „daňová reforma“ byla schválena s účinností od 1. 1. 2015, ale její účinnost by měla být posunuta dozadu na 1. 1. 2014 (nelze však vyloučit úplné zrušení daňové reformy anebo nahrazení zákona č. 458/2011 Sb. zcela novým zákonem). Zákon č. 458/2011 Sb. (zatím s účinností od 1. 1. 2015) rozšiřuje okruh příjmů osvobozených od daně z příjmů fyzických osob o:
„zf) příjem v podobě
1.
podílu na zisku a dividendy z účasti na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty na komanditní společnosti,
2.
podílu na zisku nebo obdobného plnění z členství v družstvu,
3.
podílu na zisku tichého společníka,
4.
vypořádacího podílu při zániku účasti společníka ve společnosti s ručením omezeným, komanditisty v komanditní společnosti nebo člena družstva v družstvu s výjimkou dalšího podílu na majetku transformovaného družstva,
5.
podílu na likvidačním zůstatku společníka v akciové společnosti, ve společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty v komanditní společnosti,
6.
podílu na likvidačním zůstatku člena družstva v družstvu,
7.
vyrovnání mimo stojícímu společníkovi na základě smlouvy o převodu zisku nebo ovládací smlouvy,
8.
příjmu společníka společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti při snížení základního kapitálu nejvýše do částky, o kterou byl zvýšen vklad společníka nebo jmenovitá hodnota akcie při zvýšení základního kapitálu, byl-li zdrojem tohoto zvýšení zisk společnosti nebo fond vytvořený ze zisku; přitom pro tento příjem vždy platí, že se základní
kapitál
snižuje nejprve o tu část, která byla zvýšena ze zisku společnosti nebo z fondu vytvořeného ze zisku,
9.
zisku převedeného řídící nebo ovládající osobě na základě smlouvy o převodu zisku nebo ovládací smlouvy,
10.
příjmu komplementáře komanditní společnosti a společníka veřejné obchodní společnosti plynoucí jako zisk po zdanění u akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným po přeměně akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným na komanditní společnost nebo veřejnou obchodní společnost.“
Osvobození (zatím od roku 2015) se použije pro podíly na zisku:
*
Společníka, který je daňovým rezidentem v České republice – vztahuje se jak na podíly na zisku od českých společností, tak na podíly od společností z jiného členského státu Evropské unie, Norska, Islandu nebo Švýcarska (tyto podíly však mohou být zdaněny v příslušných zemích).
*
Společníka, který je daňovým rezidentem jiného členského státu Evropské unie, Norska, Islandu nebo Švýcarska konfederace – toto osvobození se logicky vztahuje jen na podíly na zisku plynoucí od českých společností (náš zákon nemůže řešit zdanění mimo Českou republiku).
Zákon č. 458/2011 Sb. ovšem obsahuje v čl. II toto přechodné ustanovení:
„3. Na příjmy uvedené v § 4 odst. 1 písm. zf) bodech 1 až 3 a 7 až 9 a v § 19a odst. 1 písm. a) až c) a g) až i) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, plynoucí ze zisku vytvořeného nebo na základě zisku, který byl zdrojem zvýšení základního kapitálu, přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se použije zákon č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.“
Zůstane-li tedy v platnosti osvobození podílů na zisku podle zákona č. 458/2011 Sb., tak bude nutné do budoucna řešit při rozdělování nerozděleného zisku minulých let, zda se rozděluje zisk za období před rokem 2014 anebo za období pozdější. Podíly na zisku vztahující se k zisku vytvořenému před účinností zákona č. 458/2011 Sb. (za období před rokem 2014, bude-li účinnost změněna na 1. 1. 2014) budou nadále zdaněny zvláštní sazbou srážkové daně – ta by měla zůstat ve výši 15 %, ačkoli běžná sazba daně z příjmů fyzických osob by měla být vyšší (podle zákona č. 458/2011 Sb. ve výši 19 %, uvažuje se však o zvýšení této sazby na 20 %).
 
Model mateřská – dceřiná společnost
Jestliže je společníkem tuzemská právnická osoba v právní formě a. s., s. r. o. či družstvo, je podíl na zisku osvobozen od daně z příjmů právnických osob dle § 19 odst. 1 ZDP, pokud společník po dobu 12 měsíců drží alespoň 10% obchodní podíl.
Osvobození podílů na zisku znamená, že společnost vyplácející zisk z něho nesráží žádnou daň, ale vyplácí jej v plné výši. Společník přijatý podíl na zisku již nezdaňuje.
Jestliže je společníkem zahraniční mateřská společnost, může být podíl na zisku osvobozen za obdobných podmínek – typicky v případě, kdy je společníkem mateřská společnost z jiného členského státu (např. německé s. r. o., tedy Gmbh).
 
Průběh valné hromady rozdělující zisk
O rozdělení zisku rozhoduje valná hromada prostou většinou přítomných společníků, pokud společenská smlouva neobsahuje odchylnou úpravu. Průběh valné hromady nemusí mít formu notářského zápisu ani nemusí být podpisy zápisu ověřovány.
U společnosti s jediným společníkem vykonává působnost valné hromady tento jediný společník, zápis tohoto rozhodnutí také nemusí obsahovat ověřené podpisy.
 
ZÁPIS Z VALNÉ HROMADY ROZDĚLUJÍCÍ ZISK
 Společnost:         Obchodní jméno: xxxxxxxxxx Sídlo: xxxxxxxxxx IČO: xxxxxxxxxx Obchodní rejstřík: xxxxxxxxxx  Valné hromady se zúčastnili: XXXX XXXX, rodné číslo XXXXXXXXX, počet hlasů XX YYYY YYYY, rodné číslo YYYYYYYYY, počet hlasů YY  Valná hromada konaná dne 1. 6. 2012 v době od 15.00 hod. do 15.15 hod. jednomyslně rozhodla  o rozdělení zisku za rok 2011 a části nerozděleného zisku minulých let evidovaného  na účtu 428-Nerozdělený zisk minulých let. Rozdělena byla částka v úhrnné výši 1 000 000 Kč.  Podíly na zisku budou společníkům vyplaceny do 31. 12. 2012.      podpis                                     podpis .............                              .............   XXXX XXXX                                  YYYY YYYY 
ROZHODNUTÍ SPOLEČNÍKA (NAHRAZUJÍCÍ PODLE § 132 OBCHZ PŮSOBNOST VALNÉ HROMADY) O ROZDĚLENÍ ZISKU
 Společnost: Obchodní jméno: xxxxxxxxxx Sídlo: xxxxxxxxxx IČO: xxxxxxxxxx Obchodní rejstřík: xxxxxxxxxx  V souladu s § 125 odst. 1 písm. b) ObchZ stanovuji, že: * Zisk za rok 2011 a část nerozděleného zisku minulých let evidovaného    na účtu 428-Nerozdělený zisk minulých let je rozdělen v úhrnné výši 1 000 000 Kč. * Podíl na zisku bude vyplacen bezhotovostně na účet č. .................. ve dvou splátkách;    do 30. 10. 2012 bude vyplacena část podílu na zisku v čisté výši (po zdanění) 100 000 Kč    a do 31. 12. 2012 zbývající část podílu na zisku.  V Praze dne 1. 6. 2012             podpis        .............      XXXX XXXX, RČ xxxxxxxxx