Daně a příslušenství daní ve výdajích (nákladech) podnikatelů

Vydáno: 31 minut čtení

Každý podnikatel je mimo jiné i daňovým subjektem, k jehož základním povinnostem patří i placení daní do příslušného veřejného rozpočtu podle platných daňových předpisů. Daň nemusí být vždy jen příjmem veřejného rozpočtu, tj. výdajem (nákladem) daňového subjektu, ale v některých případech může být i vratkou z veřejného rozpočtu či jiným nárokem daňového subjektu vůči veřejnému rozpočtu.

Daně a příslušenství daní ve výdajích (nákladech) podnikatelů
Ing.
Jiří
Vychopeň
Daně jsou předmětem správy daně, která se od roku 2011 řídí zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „“ nebo „daňový řád“). Pro účely tohoto zákona se
daní
rozumí:
a)
peněžité plnění, které zákon označuje jako daň, clo nebo poplatek (poplatkem se zde rozumí zejména poplatky správní, soudní a místní),
b)
peněžité plnění, pokud zákon stanoví, že se při jeho správě postupuje podle daňového řádu (např. odvody za porušení rozpočtové kázně, odvod z elektřiny vyrobené ze slunečního záření),
c)
peněžité plnění v rámci dělené správy.
Podle § 2 odst. 4 DŘ pojem daň pro účely tohoto zákona zahrnuje rovněž daňový odpočet (např. nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty), daňovou ztrátu nebo jiný způsob zdanění a příslušenství daně.
Příslušenstvím daně
se podle § 2 odst. 5 DŘ rozumějí úroky, penále, pokuty a náklady řízení, jsou-li ukládány nebo vznikají-li podle daňového zákona.
Příklady příslušenství daně upravených v daňovém řádu:
pořádková pokuta podle § 247 DŘ,
pokuta za opožděné tvrzení daně podle § 250 DŘ,
penále podle § 251 DŘ,
úrok z prodlení podle § 252 a 253 DŘ,
úrok z posečkané částky daně podle § 157 DŘ,
náklady řízení podle § 107 DŘ,
exekuční náklady podle § 182 až 184 DŘ.
Některá příslušenství daně jsou upravena speciálně v příslušném hmotněprávním daňovém zákoně (např. pokuta za neoznámení osvobozeného příjmu, pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením).
V současné době jsou v České republice stanoveny tyto přímé a nepřímé daně:
Přímé daně:
daně z příjmů (tj. daň z příjmů fyzických osob a daň z příjmů právnických osob),
daně majetkové, a to:
a)
daň silniční,
b)
daň z nemovitých věcí (tj. daň z pozemků a daň ze staveb),
c)
daň z nabytí nemovitých věcí,
daň z hazardních her.
Nepřímé daně:
daň z přidané hodnoty,
spotřební daně, a to:
a)
daň z uhlíkových paliv a maziv,
b)
daň z lihu a lihovin,
c)
daň z piva,
d)
daň z vína,
e)
daň z tabákových výrobků,
tzv. energetické daně, a to:
a)
daň ze zemního plynu,
b)
daň z pevných paliv,
c)
daň z elektřiny.
Přímé daně zpravidla platí sám poplatník, tj. fyzická nebo právnická osoba, jejíž příjmy nebo majetek anebo činnost podléhají příslušné dani (s výjimkou daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků, kterou vybírá a platí plátce příjmu), zatímco nepřímé daně se obvykle vybírají prostřednictvím plátce daně. U daně z příjmů se ve stanovených případech (zejména u poplatníků, kteří nejsou daňovými rezidenty České republiky) uplatňuje vybírání daně srážkou u zdroje, případně se provádí zajištění daně. Ve stanovených případech platí daň namísto poplatníka jiná zákonem určená osoba (ručitel, právní nástupce apod.).
Daně včetně jejich příslušenství jsou u podnikatelů, kteří jsou poplatníky těchto daní, běžnou součástí jejich výdajů (nákladů), přičemž se mnohdy jedná o značné částky. V našich podmínkách neustále se měnící daňové legislativy, která je čím dál více komplikovaná a nepřehledná, je obtížné předem plánovat výši těchto výdajů (nákladů). V mnoha případech závisí konečná výše daně včetně příslušenství daně na výsledku daňového řízení, popřípadě až na rozhodnutí soudu.
 
Daně v účetnictví podnikatelů
Podnikatelé, kteří vedou účetnictví, účtují o jednotlivých daních podle příslušných ustanovení prováděcích účetních předpisů pro podnikatele, kterými jsou:
vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška č. 500/2002 Sb.“), a
České účetní standardy pro podnikatele („ČÚS“).
Podle § 26 vyhlášky č. 500/2002 Sb. jsou veškeré daně, poplatky a jiná obdobná peněžitá plnění, o kterých bylo účtováno účetní jednotkou jako o nákladech, s výjimkou daně z příjmů obsaženy v položce výkazu zisku a ztráty „F.3. Daně a poplatky“. Daň z příjmů v členění na splatnou a odloženou se vykazuje v samostatné položce výkazu zisku a ztráty.
Podle bodu 3.5. Českého účetního standardu pro podnikatele č. 019 se daně, odvody a jiná obdobná peněžitá plnění charakteru nákladů včetně nákladů na soudní poplatky v případech, kdy je účetní jednotka poplatníkem, s výjimkou daně z příjmů, zachycují na příslušných účtech
účtové skupiny 53 – Daně a poplatky;
v této účtové skupině se zaúčtují též doměrky těchto daní za minulá léta.
Podle bodu 3.6.3. uvedeného účetního standardu se na vrub příslušného účtu v
účtové skupině 54 – Jiné
provozní náklady
účtuje také například zůstatková cena darovaného dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku včetně daňové povinnosti z titulu daně z přidané hodnoty.
Příklad 1
Společnost s ručením omezeným, plátce DPH, daruje v roce 2019 obci stroj na zpracování odpadu, jehož zůstatková hodnota podle účetnictví činí 200 000 Kč.
Pro účely DPH je s. r. o. povinna vystavit doklad o použití, ve kterém bude ale uveden základ daně ve výši 300 000 Kč (tj. částka odpovídající ceně bez daně zjištěné podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů) a částka DPH ve výši 63 000 Kč (tj. 21 % z 300 000). Společnost s ručením omezeným v tomto případě zaúčtuje:
Popis účetního případu
Částka v Kč
MD
D
ZC stroje při jeho vyřazení z obchodního majetku
200 000
543
082
DPH podle daňového dokladu o použití
63 000
543
343
Podle bodu 3.5.1. ČÚS č. 019 se daň z příjmů u poplatníka této daně účtuje na vrub příslušných účtů
účtové skupiny 59 – Daně z příjmů, převodové účty a rezerva na daň z příjmů.
Podle bodu 3.11.1. uvedeného účetního standardu se na vrub příslušného účtu uvedené účtové skupiny účtuje o splatné dani z příjmů k rozvahovému dni se souvztažným zápisem ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 34 – Zúčtování daní a dotací. Podle bodu 3.11.3. tohoto účetního standardu se na příslušných účtech účtové skupiny 59 účtují též doměrky daně z příjmů za minulá léta nebo vratky této daně za minulá léta.
Podle ČÚS č. 017 je pro účtování o daních na rozvahových účtech určena
účtová skupina 34 – Zúčtování daní a dotací.
Ve prospěch příslušného účtu této účtové skupiny se k rozvahovému dni zaúčtuje dluh poplatníka ze splatné daně z příjmů za zdaňovací období se souvztažným zápisem na vrub příslušného účtu účtové skupiny 59. Ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 34 se také zaúčtuje sražená daň z příjmů zdaněných zvláštní sazbou daně v případech, kdy lze sraženou daň započíst na celkovou daňovou povinnost. Dále se zde účtuje daň z příjmů, jejíž odvod finančnímu orgánu zajišťuje účetní jednotka jako plátce daně za daň vybranou od poplatníků nebo sraženou poplatníkům daně (např. zaměstnancům). Na vrub příslušných účtů této účtové skupiny se účtují v průběhu roku platby záloh na daň z příjmů a na silniční daň, splátky daně z nemovitých věcí, zaplacené doplatky jednotlivých daní apod. Ve prospěch příslušných účtů účtové skupiny 34 se účtují vzniklé daňové povinnosti poplatníka k jednotlivým přímým daním podle daňových přiznání a vrácené přeplatky daní. Na příslušných účtech účtové skupiny 34 se účtuje také o případném započtení nedoplatku jedné daně s přeplatkem na jiné dani na základě rozhodnutí správce daně.
Příklady účtování o jednotlivých daních
Popis účetního případu
MD
D
Zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti sražené zaměstnancům ze mzdy
331
342
Srážka daně zvláštní sazbou z vypláceného podílu na zisku
364
342
Odvod sražených záloh na daň nebo sražené daně
342
221
Platba zálohy na daň z příjmů poplatníka z běžného účtu
341
221
Splatná daň z příjmů za běžné zdaňovací období
591
341
Dodatečná daň z příjmů za minulé zdaňovací období
595
341
Úhrada nedoplatku daně z příjmů poplatníka
341
221
Platba zálohy na silniční daň
345
221
Silniční daň za uplynulý rok podle přiznání k silniční dani
531
345
Úhrada doplatku silniční daně
345
221
Daň z nemovitých věcí na běžný rok podle daňového přiznání
532
345
Úhrada daně z nemovitých věcí
345
221
Daň z nabytí nemovitých věcí podle daňového přiznání:
a) v případě, že tato daň není součástí ocenění nemovité věci
b) v případě, že tato daň je součástí ocenění nemovité věci
538
042
345
345
Úhrada daně z nabytí nemovitých věcí
345
221
Příklad účtování o zajištění daně
Popis účetního případu
MD
D
Přijatá faktura od ruského dodavatele stavebních prací
042
321
Předpis zajištění daně (10 % z fakturované částky)
321
349
Úhrada faktury dodavateli (90 % fakturované částky)
321
221
Úhrada zajištěné daně finančnímu úřadu
349
221
Účetní jednotka, která je plátcem podle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), účtuje podle daňových dokladů ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 34 svou daňovou povinnost ze splatné DPH a na vrub tohoto účtu svůj nárok na odpočet DPH, obdobně i částky DPH podle opravných daňových dokladů při snížení nebo zvýšení základu daně. Na příslušném účtu účtové skupiny 34 se také účtuje o platbách daňové povinnosti k DPH a vrácení nadměrného odpočtu DPH.
Obdobně se postupuje při účtování o spotřebních daních.
Příklady účtování o DPH
Popis účetního případu
MD
D
DPH na vstupu podle daňového dokladu přijatého od dodavatele
343
321
DPH na výstupu podle daňového dokladu vystaveného odběrateli
311
343
Snížení DPH na výstupu podle opravného daňového dokladu
–311
–343
Platba daňové povinnosti podle daňového přiznání k DPH
343
221
Vrácený nadměrný odpočet DPH podle daňového přiznání
221
343
Započtení nadměrného odpočtu DPH s dodatečnou daní z příjmů
341
343
V případě, že okamžik sestavení účetní závěrky předchází okamžiku stanovení výše daňové povinnosti k dani z příjmů za běžné zdaňovací období, je účetní jednotka povinna vytvořit
rezervu na daň z příjmů
na vrub nákladů (v účtové skupině 59) se souvztažným zápisem ve prospěch příslušného účtu v účtové skupině 45 – Rezervy. V následujícím účetním období pak účetní jednotka tuto rezervu zruší a zaúčtuje na vrub nákladů (v účtové skupině 59) daňovou povinnost podle daňového přiznání k dani z příjmů se souvztažným zápisem na příslušném účtu v účtové skupině 34.
Příklad účtování o rezervě na daň z příjmů
Popis účetního případu
MD
D
V běžném roce:
- tvorba rezervy na splatnou daň z příjmů
591
459
V následujícím roce:
- zrušení rezervy na splatnou daň z příjmů
- splatná daň z příjmů podle daňového přiznání za předcházející rok
459
591
591
341
Při účtování o odložené dani z příjmů postupuje poplatník podle § 59 vyhlášky č. 500/2002 Sb. a podle Českého účetního standardu pro podnikatele č. 003. Kromě účetních jednotek, které tvoří konsolidační celek, se povinnost účtovat o odložené dani vztahuje pouze na ty účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu (tj. účetní jednotky, které jsou povinny mít účetní závěrku ověřenou auditorem). Odložená daň je nástrojem obecné účetní zásady opatrnosti při zjišťování a vykazování výsledku hospodaření a vyplývá z rozdílů mezi účetním a daňovým pohledem na některé položky v účetnictví (např. rozdíl účetních a daňových zůstatkových cen dlouhodobého hmotného majetku), přičemž podle povahy přechodných rozdílů vzniká buď odložený daňový závazek, nebo odložená daňová pohledávka. Účetní jednotka účtuje o odloženém daňovém závazku vždy a o odložené daňové pohledávce s přihlédnutím k zásadě opatrnosti a se zvážením realizovatelnosti vzniklé daňové výhody v budoucích obdobích.
Podle bodu 3.11.2 Českého účetního standardu pro podnikatele č. 019 se o odložené dani účtuje podle svého charakteru na příslušném účtu účtové skupiny 59 se souvztažným zápisem na vrub, popřípadě ve prospěch, příslušného účtu účtové skupiny 48 – Odložený daňový závazek a pohledávka.
Příklad účtování o odložené dani
Popis účetního případu
MD
D
Odložený daňový závazek v prvním roce účtování o odložené dani
z toho:
a) část, vztahující se k předchozím účetním obdobím
428
481
b) část, vztahující se k běžnému účetnímu období
592
481
Přírůstek odloženého daňového závazku za běžné účetní období
592
481
Ačkoli jsou všechny daně povinnou a ze zákona určenou platbou, nelze je ve všech případech uplatnit jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Při posuzování daňové uznatelnosti jednotlivých daní se podnikatelé musí řídit příslušnými ustanoveními zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). V některých případech je ale třeba přihlížet i ke stanoviskům Ministerstva financí ČR nebo Generálního finančního ředitelství (dále jen „GFŘ“) prezentovaným v jejich pokynech, sděleních a informacích (zejména v pokynu GFŘ D-22), případně se lze řídit i judikaturou Nejvyššího správního soudu nebo Ústavního soudu.
 
Daně, které jsou výdajem (nákladem) na dosažení, zajištění a udržení příjmů
Podle § 24 odst. 1 ZDP obecně platí, že výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů pro zjištění základu daně se odečtou ve výši prokázané poplatníkem a ve výši stanovené tímto zákonem a zvláštními předpisy.
V § 24 odst. 2 ZDP je pak uveden demonstrativní výčet konkrétních výdajů (nákladů), které se za stanovených podmínek (v některých případech i bez uvedení podmínek) považují také za daňově uznatelné. V pokynu GFŘ D-22 je k tomu uvedeno, že výdaje (náklady) vymezené v § 24 odst. 2 ZDP jsou daňovými výdaji podle § 24 odst. 1 ZDP bez ohledu na skutečnost, zda slouží k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, za předpokladu, že v příslušném ustanovení není omezující podmínka jinými ustanoveními tohoto zákona nebo jiného zvláštního právního předpisu.
Podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP jsou daňově uznatelným výdajem (nákladem) také:
daň z nemovitých věcí a daň z nabytí nemovitých věcí, pokud byly zaplaceny a nejsou součástí ocenění majetku, a to i v případě zaplacení ručitelem,
Mimo jiné to znamená, že u podnikatelů, kteří vedou účetnictví, musí být o částku nezaplacené daně z nemovitých věcí a nezaplacené daně z nabytí nemovitých věcí zvýšen výsledek hospodaření v daňovém přiznání k dani z příjmů za zdaňovací období, ve kterém byly tyto daně zaúčtovány do nákladů účetní jednotky, ale nebyly v tomto zdaňovacím období uhrazeny. O tyto částky lze snížit výsledek hospodaření až v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém dojde k jejich úhradě.
Příklad 2
Společnost s ručením omezeným má v obchodním majetku nemovité věci, za které je povinna zaplatit na rok 2019 daň z nemovitých věcí ve výši 12 000 Kč. Tuto částku společnost v souladu s účetními předpisy zaúčtovala v měsíci lednu 2019 do provozních nákladů na vrub příslušného účtu účtové skupiny 53, ale k zaplacení této částky dojde až v měsíci lednu roku 2020.
V přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období roku 2019 společnost zvýší o částku nezaplacené daně z nemovitých věcí výsledek hospodaření (částka 12 000 Kč bude v tomto daňovém přiznání uvedena na ř. 40 a v tabulce A Přílohy č. 1). V přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období roku 2020 pak společnost sníží výsledek hospodaření o zaplacenou částku daně z nemovitých věcí na rok 2019 (částka 12 000 Kč bude v tomto daňovém přiznání uvedena na ř. 111).
K uplatnění daně z nemovitých věcí nebo daně z nabytí nemovitých věcí v případě zaplacení ručitelem již podle současné právní úpravy těchto daní nemůže dojít, neboť tato právní úprava již možnost placení těchto daní ručitelem neobsahuje. V případě daně z nabytí nemovitých věcí bylo ručení zrušeno od 1. 11. 2016 v souvislosti s tím, že od uvedeného data je poplatníkem této daně nabyvatel (do té doby byl poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí převodce a nabyvatel byl ručitelem). V pokynu GFŘ D-22 je ale nadále uvedeno, že daň z nabytí nemovitých věcí zaplacená ručitelem za původního vlastníka (převodce) je pro ručitele daňovým výdajem podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP v případě, že byla uhrazena v souladu s § 171 a 172 daňového řádu nebo § 2018 až 2028 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a zároveň není součástí ocenění dlouhodobého hmotného majetku podle právních předpisů upravujících účetnictví.
Podle § 171 odst. 1 daňového řádu obecně platí, že ručitel je povinen uhradit nedoplatek daně tehdy, pokud mu povinnost ručení ukládá zákon a správce daně mu ve výzvě sdělí stanovenou daň (za kterou ručí) a současně jej vyzve k úhradě nedoplatku ve stanovené lhůtě.
Pro uplatnění daně z nemovitých věcí a daně z nabytí nemovitých věcí jako výdaje (nákladu) na dosažení, zajištění a udržení příjmů je podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP (a jak již bylo dříve uvedeno, i podle stanoviska GFŘ v pokynu D-22) také nezbytné, aby tato daň nebyla součástí ocenění majetku. Zatímco v případě daně z nemovitých věcí je prakticky vyloučeno, aby tato daň byla zahrnuta v ceně nemovité věci či jiného majetku, v případě daně z nabytí nemovitých věcí to vyloučit nelze, ačkoliv ze současné legislativy to není jednoznačně zřejmé a zahrnování daně z nabytí nemovitých věcí do ocenění nemovité věci nebo jiného majetku není v žádném právním předpisu výslovně stanoveno.
Podle stanoviska GFŘ uvedeného v zápisu z Koordinačního výboru č. 528/19.09.18 ze dne 14. 11. 2018, který se uvedenou problematikou zabýval (zatím však bez náležitého promítnutí do příslušné právní úpravy), se jedná o případ výslovně neupravený právními předpisy v oblasti v účetnictví, v daném případě zejména § 47 odst. 1 a 2 vyhlášky č. 500/2002 Sb. Proto s ohledem na § 8 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), účetní jednotka zvolí postup tak, aby bylo dosaženo věrného zobrazení předmětu účetnictví způsobem, který neodporuje zákonu o účetnictví ani ostatním právním předpisům ani neobchází jejich účel. V případě vzniku daňové povinnosti z titulu úplatného nabytí vlastnického práva k nemovité věci je nesporné, že náklad na daň z nabytí nemovitých věcí má příčinnou souvislost s pořízením dlouhodobého hmotného majetku a do doby stanovené v § 7 odst. 11 vyhlášky č. 500/2002 Sb. je součástí jeho ocenění pořizovací cenou podle § 25 odst. 1 písm. a) zákona o účetnictví. Není-li přiměřená jistota (pokud v daném případě není známa přesná výše daně), má účetní jednotka povinnost vytvořit dohadnou položku a zahrnout ji do ocenění dotčeného majetku. Provozním nákladem, popř. výnosem, bude v dané souvislosti pouze případný rozdíl mezi stanovenou daní a zaplacenou zálohou, resp. rozdíl mezi skutečnou výší daně a jejím odhadem.
Podle GFŘ se daň z nabytí nemovitých věcí u nemovitého majetku nabytého vkladem zachytí v účetnictví jako náklad a daňová uznatelnost tohoto nákladu se řídí § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP. Vstupní cenou vloženého majetku je dle § 29 odst. 1 písm. d) ZDP reprodukční pořizovací cena s tím, že daňové odpisování je pro tyto případy speciálně upraveno v § 30 odst. 10 ZDP (na tento případ nedopadá § 29 odst. 10 ZDP). Pokud je ale při nabytí nemovitého majetku vkladem z posudku znalce prokazatelně seznatelné, že do reprodukční pořizovací ceny byla zahrnuta i daň z nabytí nemovitých věcí s uvedením její výše, potom je daň z nabytí nemovitých věcí součástí pořizovací ceny dle § 25 odst. 5 písm. b) zákona o účetnictví a poplatník bude při daňovém odpisování aplikovat § 29 odst. 10 ZDP.
Podle GFŘ mohou poplatníci, kteří nevedou účetnictví, zahrnout daň z nabytí nemovitých věcí podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP do daňových výdajů při jejím zaplacení, pokud nebyla součástí vstupní ceny. Důvodem částečně odlišného stanoviska v případě podnikajících fyzických osob, které nejsou účetní jednotkou, je podle GFŘ to, že i když fyzické osoby při stanovení vstupní ceny postupují dle § 29 odst. 1 písm. a) ZDP dle účetních předpisů, nejsou v tomto konkrétním případě aplikována pro daňové účely všechna účetní pravidla, jde například o použití dohadných položek.
ostatní daně a poplatky s výjimkami uvedenými v § 25 ZDP.
Jako daňový výdaj (náklad) si mohou podnikatelé vždy uplatnit silniční daň u vozidel používaných pro podnikání; přitom u podnikatelů, kteří jsou fyzickými osobami, je silniční daň daňovým výdajem v plné výši i tehdy, kdy je zaplacena za vozidlo využívané pro podnikání jen zčásti. Silniční daň je v plné výši daňovým výdajem (nákladem) i v případě, kdy u příslušného silničního motorového vozidla uplatňuje podnikatel krácený paušální výdaj na dopravu podle § 24 odst. 2 písm. zt) ZDP a podle § 25 odst. 1 písm. x) ZDP u tohoto vozidla nelze jako daňové výdaje (náklady) uplatnit kromě výdajů (nákladů) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné také 20 % ostatních výdajů (nákladů) s výjimkou odpisů (podle § 28 odst. 6 ZDP se při odpisování silničního motorového vozidla, u kterého je uplatňován krácený paušální výdaj na dopravu, zahrnuje do daňových výdajů poměrná část odpisů ve výši 80 %).
U podnikatelů, kteří vedou účetnictví, je silniční daň daňově uznatelným nákladem v tom zdaňovacím období, za které podnikateli vznikla povinnost tuto daň platit, přičemž není podstatné, kdy je daň zaplacena.
Příklad 3
Podle přiznání k silniční dani za zdaňovací období roku 2018 vznikla společnosti s ručením omezeným povinnost zaplatit za toto zdaňovací období silniční daň v celkové výši 10 200 Kč. V průběhu roku 2018 zaplatila tato společnost zálohy na silniční daň za toto zdaňovací období ve výši 8 000 Kč, přičemž platby těchto záloh účtovala na MD 345/D 221. Zbývající částku silniční daně ve výši 2 200 Kč společnost zaplatila v lednu 2019, kdy tuto částku zaúčtovala rovněž na MD 345/D 221.
Celkovou částku silniční daně za rok 2018 ve výši 10 200 Kč společnost zaúčtovala k 31. 12. 2018 na MD 531/D 345. Uvedená částka je ve zdaňovacím období roku 2018 daňově uznatelným nákladem v plné výši.
Podle pokynu GFŘ D-22 jsou ostatními daněmi podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP také:
a)
daň z přidané hodnoty, pokud tato daň souvisí s daňovými výdaji a
aa)
kterou je povinen plátce daně z přidané hodnoty odvést při změně režimu podle § 79a ZDPH v souvislosti se zrušením registrace plátce daně, nebo
ab)
na kterou neuplatnil plátce nárok na odpočet daně podle ZDPH,
přičemž uvedená daň z přidané hodnoty je daňovým výdajem, pokud poplatník nezvýší o tuto daň:
vstupní cenu hmotného a nehmotného majetku v souladu s právními předpisy upravujícími účetnictví; přitom při zrušení registrace plátce postupuje podle tohoto pokynu k § 29 odst. 2 bodu 2 ZDP,
hodnotu zásob, vede-li účetnictví,
b)
daň z přidané hodnoty nebo část daně z přidané hodnoty, kterou nemůže plátce uplatnit jako odpočet podle ZDPH,
c)
daň z přidané hodnoty a spotřební daň, kterou je plátce povinen odvést v souvislosti s organizováním reklamních soutěží a propagačních akcí.
Obdobně plátce postupuje i v případě úpravy odpočtu daně podle § 78 až 78c ZDPH a vyrovnání odpočtu daně podle § 77 ZDPH, pokud je snižován nárok na odpočet daně, a to ve zdaňovacím období, kdy o úpravě nebo vyrovnání odpočtu bylo účtováno nebo evidováno v daňové evidenci.
Daň z přidané hodnoty je vždy součástí vstupní ceny hmotného a nehmotného majetku a hodnoty zásob, nemá-li plátce nárok na odpočet daně podle ZDPH. Daň z přidané hodnoty je součástí vstupní ceny hmotného a nehmotného majetku a hodnoty zásob u neplátce daně z přidané hodnoty a také u plátce, který nárok na odpočet daně neuplatnil.
Podle pokynu GFŘ D-22 je daňovým výdajem (nákladem) také:
doměřená silniční daň, pokud souvisí s daňovými výdaji,
doměřená daň z přidané hodnoty a doměřená spotřební daň, pokud souvisejí s daňovými výdaji, včetně doměřené daně z přidané hodnoty z titulu nesprávně odvedené daně na výstupu,
doměřená daň z nemovitých věcí, jestliže byla uhrazena,
doměřená daň z nabytí nemovitých věcí, jestliže byla uhrazena [je třeba si povšimnout, že zde v rozporu s § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP není uvedena podmínka nezahrnutí daně z nemovitých věcí do ocenění majetku].
Příklad 4
V roce 2019 byla podnikateli správcem daně doměřena daň z přidané hodnoty za zdaňovací období 2. čtvrtletí 2017, kdy podnikatel jako plátce DPH nesprávně uplatnil nižší daň na výstupu. Výše doměřené daně z přidané hodnoty činí 60 000 Kč. Tuto částku uplatní podnikatel ve zdaňovacím období roku 2019 jako daňový výdaj podle § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP.
Pokud se ale doměřená daň z přidané hodnoty týká např. nesprávně uplatněné daně na vstupu při nákupu zboží nebo služeb pro reprezentaci nebo pro osobní spotřebu, nejedná se o daňově uznatelný výdaj (náklad).
V § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP je dále uvedeno, že
daň z příjmů a daň darovací zaplacená v zahraničí je u poplatníka uvedeného v § 2 odst. 2 a v § 17 odst. 3 ZDP daňově uznatelným výdajem (nákladem) pouze u příjmů, které se zahrnují do základu daně, případně do samostatného základu daně, a to pouze v rozsahu, v němž nebyla započtena na daňovou povinnost v tuzemsku podle § 38f ZDP.
Tuto nezapočtenou daň si poplatníci uvedení v § 2 odst. 2 a v § 17 odst. 3 ZDP (tj. daňoví rezidenti) mohou uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (náklad) ve zdaňovacím období, následujícím po zdaňovacím období, za něž je podáváno daňové přiznání, jehož se nezapočtená zahraniční daň týká.
Podle pokynu GFŘ D-22 se daní z příjmů a daní darovací zaplacenou v zahraničí pro účely § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP rozumí také daň z příjmů a daň darovací zaplacená ve státě, se kterým nemá Česká republika v účinnosti smlouvu o zamezení dvojího zdanění.
Podle § 24 odst. 2 písm. u) ZDP je daňově uznatelným výdajem (nákladem) také:
daň z příjmů fyzických osob zaplacená plátcem za poplatníka z příjmů uvedených v § 10 odst. 1 písm. ch) ZDP, u nichž se uplatňuje zvláštní sazba daně (§ 36 ZDP), je-li výhra nebo cena v nepeněžním plnění,
Toto ustanovení se týká výher z reklamních soutěží a reklamních slosování, cen z veřejných soutěží, cen ze sportovních soutěží a cen ze soutěží, v nichž je okruh soutěžících omezen podmínkami soutěže, anebo jde o soutěžící vybrané pořadatelem soutěže, kdy se daň z příjmů vybírá zvláštní sazbou podle § 36 ZDP a tuto daň sráží podle § 38d ZDP plátce daně při výplatě výhry nebo předání ceny poplatníkovi.
Příklad 5
Podnikatel je pořadatelem reklamní soutěže a podle pravidel této soutěže předal výherci jako výhru zboží v hodnotě 30 000 Kč. Z této výhry podnikatel odvedl správci daně daň z příjmů ve výši 4 500 Kč (15 % z 30 000).
Pro podnikatele je v tomto případě daňově uznatelným výdajem (nákladem) nejen hodnota zboží použitého na výhru v reklamní soutěži, ale i daň z příjmů odvedená z této výhry.
silniční daň zaplacená jedním z manželů, který je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, přičemž vozidlo je používáno pro podnikatelskou a jinou samostatnou výdělečnou činnost druhým z manželů, který jako držitel v technickém průkazu zapsán není,
Držitelem motorového vozidla se zde rozumí provozovatel silničního motorového vozidla. V tomto případě není podmínkou, aby vozidlo bylo ve společném jmění manželů.
Příklad 6
Manželka používá pro své podnikání osobní automobil, v jehož technickém průkazu je jako provozovatel vozidla zapsán manžel, který osobní automobil dostal darem od svých rodičů. Silniční daň platí manžel, který sám nepodniká ani nespolupracuje s manželkou při jejím podnikání ve smyslu § 13 ZDP.
Manželka si může tuto silniční daň uplatnit jako daňově uznatelný výdaj.
silniční daň zaplacená veřejnou obchodní společností za společníky veřejné obchodní společnosti nebo komanditní společností za komplementáře, kteří pro pracovní cesty používají vlastní vozidlo,
daň z nabytí nemovitých věcí zaplacená druhým z manželů při prodeji nemovitosti, která byla ve společném jmění manželů.
Toto ustanovení ale není v souladu se skutečností, že od 1. 11. 2016 již není poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí prodávající, ale kupující.
Obdobně to platí i pro § 10 odst. 5 ZDP, kde je v současném znění rovněž uvedeno, že u příjmů z prodeje věci je výdajem daň z nabytí nemovitých věcí zaplacená poplatníkem, a to i v případě zaplacení ručitelem.
Podle § 24 odst. 2 písm. p) ZDP jsou daňově uznatelnými výdaji (náklady) také:
výdaje (náklady), k jejichž úhradě je poplatník povinen podle zvláštních zákonů
.
Podle tohoto ustanovení lze posuzovat např. odvod do státního rozpočtu podle § 81 odst. 2 písm. c) a § 82 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, který platí zaměstnavatelé při nesplnění povinného podílu zaměstnaných osob se zdravotním postižením, nebo odvod z elektřiny ze slunečního záření, který hradí výrobci této elektřiny podle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
 
Daně, které nelze uplatnit jako výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení příjmů
V § 25 odst. 1 ZDP jsou vymezeny výdaje (náklady), které nelze pro daňové účely považovat za výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů. V některých případech však nelze pro daňové účely uznat i další v zákoně výslovně neuvedené výdaje (náklady), a to v případě, že nejsou výslovně uvedeny mezi daňově uznatelnými výdaji (náklady) v § 24 odst. 2 ZDP a poplatník neprokáže vazbu daného výdaje na konkrétní zdanitelné příjmy.
Podle § 25 odst. 1 písm. r) ZDP jsou daňově neuznatelnými výdaji (náklady):
daně zaplacené za jiného poplatníka, s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. ch) a u).
Případem zaplacení daně za jiného poplatníka, na který se nevztahuje žádná z uvedených výjimek, může být např. zaplacení daně z nabytí nemovitých věcí prodávajícím namísto kupujícího, zaplacení silniční daně za poplatníka nájemcem vozidla apod.
Příklad 7
V kupní smlouvě o prodeji nemovité věci uzavřené v roce 2019 je uvedeno, že daň z nabytí nemovitých věcí zaplatí příslušnému správci daně prodávající.
Jelikož prodávající není poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí a nemůže platit tuto daň namísto poplatníka ani jako ručitel, bude u něj daň z nabytí nemovitých věcí, kterou zaplatí namísto kupujícího, daňově neuznatelným výdajem (nákladem).
Podle § 25 odst. 1 písm. s) ZDP jsou daňově neuznatelnými výdaji (náklady) tyto daně:
daň z příjmů fyzických osob a daň z příjmů právnických osob a obdobné daně zaplacené v zahraničí s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. ch) a dále
odložená daň podle zvláštního právního předpisu.
Podle § 59 vyhlášky č. 500/2002 Sb. povinně účtují o odložené dani a vykazují ji účetní jednotky, které tvoří konsolidační celek, a účetní jednotky, které sestavují účetní závěrku v plném rozsahu (viz § 18 odst. 4 zákona o účetnictví). Ostatní účetní jednotky účtují o odložené dani jen, pokud tak samy stanoví.
 
Příslušenství daní ve výdajích (nákladech) podnikatele
Podle § 28 vyhlášky č. 500/2002 Sb. jsou ostatní pokuty a penále (tj. zejména pokuty a penále, které je účetní jednotka povinna platit podle daňových předpisů) obsaženy v položce výkazu zisku a ztráty „F.5. Jiné provozní náklady“. Tato položka ale zřejmě obsahuje i ostatní příslušenství daně podle daňového řádu, tj. úroky z prodlení, úroky z posečkané částky, náklady řízení a exekuční náklady.
Podle § 25 odst. 1 písm. f) ZDP nelze pro daňové účely za výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů uznat:
penále, úroky z prodlení a pokuty, s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. zi) ZDP,
Uvedená výjimka se netýká příslušenství daně, ale smluvních pokut, úroků z prodlení, poplatků z prodlení, penále a jiných sankcí ze závazkových vztahů, které jsou daňově uznatelnými výdaji (náklady), pokud byly zaplaceny.
Jedná-li se o penále, úrok z prodlení nebo pokutu podle daňového řádu, jde vždy o daňově neuznatelný výdaj (náklad).
úroky z posečkané částky.
Po dobu povoleného posečkání nevzniká daňovému subjektu povinnost uhradit úrok z prodlení, ale vzniká mu za dobu posečkání povinnost uhradit úrok z posečkané částky daně, který podle § 157 odst. 2 daňového řádu odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 7 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. O předpisu úroku z posečkané částky za dobu posečkání vydá správce daně platební výměr bezodkladně po skončení posečkání.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2019.