Vklad nemovitosti do jiné s. r. o. a DPH

Plné znění otázky

Společnost A, plátce DPH, vlastní nemovitost. Tuto nemovitost pořídila od neplátce, tedy bez odpočtu daně za 5 000 000 Kč. Následně na nemovitosti proběhlo technické zhodnocení, to proběhlo již s nárokem na odpočet(samozřejmě v rámci režimu PDP) a to v částce 1 000 000 Kč Nyní společnost A chce vložit do společnosti B (s. r. o., plátce DPH) nemovitost vkladem. Daňově se trápíme s DPH. Ustanovení § 13 odst. 4, písm. d). Za dodání zboží za úplatu se také považuje vložení nepeněžitého vkladu ve hmotném majetku, pokud vkladatel při nabytí majetku uplatnil u něj, nebo u jeho části odpočet daně. Vkladatel i nabyvatel v takovém případě odpovídají za splnění povinnosti přiznat daň společně a nerozdílně.

1) Při vložení nemovitosti tedy vystavíme dańový doklad na částku podle znaleckého posudku a společnost A daň odvede a společnost B si uplatní nárok na odpočet?

2) Protože společnost A neuplatnila nárok na odpočet z pořizovací ceny viz výše, ale pouze u technického zhodnocení, je druhý dotaz směřován na to, zda bude odvod DPH z celé hodnoty vkladu, protože z části uplatněn odpočet byl, nebo pouze z části odpovídající TZ, ze kterého jediného byl upatněn odpočet, nebo je to v režimu zcela bez DPH, protože odpočet z TZ neberu v potaz? 

 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 13.4 zákona 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty