Prodej automobilu OSVČ, plátce DPH, paušální výdaje

Plné znění otázky

Živnostník OSVČ, plátce DPH, který uplatňuje výdajový paušál, nakoupil v roce 2023 z EU ojetý automobil (také od plátce DPH). Zde v ČR vyměřil DPH a zároveň si uplatnil DPH ve výši 100 % (slouží pouze pro ekonomické účely). V tom samém roce (2023) chce výše zmíněný živnostník automobil prodat, chtěl jsem se proto zeptat, jak to bude řešeno z hlediska daně z příjmů a DPH?

1) Daň z příjmů - zde se domnívám, jelikož OSVČ uplatňuje výdajový paušál, tzn. nemá obchodní majetek, tak zde bude příjem z prodeje automobilu do jednoho roku osvobozen. Pokud nestihne časový test jednoho roku, bude příjem zdaněn podle § 10, který ale nebude vstupovat do vyměřovacích základů zdravotního a sociálního pojištění? V případě uplatnění výdajového paušálu, postavím proti příjmu z § 10 právě ten výdajový paušál nebo se v tomto případě bere výdaj pořizovací cena automobilu?

2) DPH - z hlediska DPH, jelikož jsme pořizovali automobil ze zahraničí a udělali samovyměření DPH, kde jsme si uplatnili 100 % nárok odpočtu DPH, tak si netroufnu odhadovat, jak bude situace řešena z pohledu DPH? V případě splnění časového testu 5 let si troufnu tvrdit, že prodej už nebude předmětem DPH, ale v případě prodeje během jednoho roku si vůbec nejsem jistý. 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 4, 10 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů