Rozsah součinnosti, který je exekutor oprávněn požadovat

Plné znění otázky

Na jednoho z našich zaměstnanců je vedeno několik exekucí u různých exekutorů. Exekutor se domáhá doložení „kopií či scanů listin, na základě kterých jsou vymáhány jiné pohledávky vůči povinnému v rámci exekučního řízení nebo soudního výkonu rozhodnutí spolu s uvedením jejich pořadí včetně dne, kdy u jednotlivých pohledávek vznikla prvnímu zaměstnavateli povinnost srážet ze mzdy povinného“.

Na první výzvu jsme odpověděli zasláním přehledu pohledávek s uvedením k nim náležících exekučních titulů včetně dat jejich vzniku. Exekutor znovu urguje zaslání nascanovaných listin prokazujících pohledávky ostatních exekutorů. Má právo po nás požadovat takto rozsáhlé informace?

Dále veškeré odpovědi žádá zaslat do 7 dnů od doručení. Má právo žádat odpověď v takto krátkých termínech?

Níže přikládám citace z výzev exekutora:
1. výzva Dle Vámi potvrzených informací soudního exekutora je u Vás povinný zaměstnán. Jelikož dle Vámi sdělených informací je nutné ověřit pořadí pohledávek, znovu Vás tímto žádám o sdělení, zda je či má být povinnému sráženo na jiné pohledávky vymáhané v rámci exekučního řízení nebo soudního výkonu rozhodnutí, doložení kopií listin, na základě kterých je tak činěno, spolu s uvedením jejich pořadí včetně dne, kdy u jednotlivých pohledávek vznikla prvnímu zaměstnavateli povinnost srážet ze mzdy povinného.

2. výzva Dne 11. 4. 2013 jste byla i telefonicky informována o nutnosti doložení kopií či scanů jiných pohledávek vymáhaných vůči povinnému v rámci exekučního řízení nebo soudního výkonu rozhodnutí spolu s uvedením jejich pořadí včetně dne, kdy u jednotlivých pohledávek vznikla prvnímu zaměstnavateli povinnost srážet ze mzdy povinného. Tento požadavek včetně upozornění, že dané informace jsou nutné pro ověření pořadí pohledávek, Vám byl doručen i písemně dne 12. 4. 2013. Přesto Vámi byl zaslán dne 16. 4. 2013 pouze přehled pohledávek s uvedením k nim náležících exekučních titulů včetně dat jejich vzniku. Tyto informace ovšem nemají na pořadí pohledávek žádný vliv. Jelikož jste již v usnesení o pokračování ve srážkách byla informována o tom, že pořadí pohledávky vymáhané v exekučním řízení sp. zn. ............ se řídí dnem 15. 7. 2010 a z Vámi zaslaných informací nelze v žádném případě určit skutečné pořadí této pohledávky, urguji Vás tímto o doložení kopií či scanů listin, na základě kterých jsou vymáhány jiné pohledávky vůči povinnému v rámci exekučního řízení nebo soudního výkonu rozhodnutí spolu s uvedením jejich pořadí včetně dne, kdy u jednotlivých pohledávek vznikla prvnímu zaměstnavateli povinnost srážet ze mzdy povinného. S ohledem na charakter zatím poskytnutých informací je patrné, že pro určení skutečného pořadí pohledávek je toto zcela nezbytné a pouhý výpis nemůže zaručit relevantnost dodaných informací. Výše požadované informace sdělte soudnímu exekutorovi ve lhůtě 7 dnů od doručení této žádosti.

Odpověď