Pomocný analytický přehled, 3. část - Vysvětlení typů změn s vazbou na partnery

Vydáno: 42 minut čtení

Předkládáme třetí část vysvětlení výkazu s názvem pomocný analytický přehled (dále jen „PAP"). Tato část je ve vazbě na aktualizovanou Metodiku MF k výkazu PAP především s upřesněním obsahových vymezení typů změn a obsahuje příklady použití typů změn ve vazbě na účetní případy a některé účetní postupy pro případné zpracování „účetních šablon".

Pomocný analytický přehled – 3. část
Ing.
Ivana
Schneiderová
auditorka, č. osvč. KAČR 1840
 
1. Upřesnění 1. a 2. části ve vazbě na novou metodiku MF k PAP a dle vývoje situace
Nejprve se znovu vrátíme k některým problémům řešeným v I. a II. části. Jedná se především o vedlejší pořizovací náklady a dále vyjasnění IČ partnera při styku s bankou včetně požadavků na dodavatele software (dále jen „SW“).
 
a) Vedlejší pořizovací náklady při pořizování majetku použitého a IČ partnerů transakce
Připomeňme si vysvětlení z druhé části „seriálu“ k PAP.
„Z důvodu vykázání mezispotřeby a odděleného vykazování převodů pozemků, potřebuje stát pro národní účty vyloučit prodeje a převody majetku použitého, který není majetkem nově vyrobeným (zjednodušeně vysvětleno). Pro vzájemné vyloučení mezi vládními subsektory se v tomto účetním případě vykazuje i IČ partnera transakce. A zde je problém, to IČ, o které stát informačně stojí, se týká partnera, který prodává. IČ partnerů k vedlejším pořizovacím nákladům již může potřebné údaje zkreslovat. Např. při pořízení pozemku koupí vznikají a evidují se na účtu 042031 i výdaje související s pořízením, jako je geometrický plán, správní poplatek za vklad do katastru nemovitostí, úhrada notáři za zpracování smlouvy apod. IČ geodeta, IČ MF k správnímu poplatku nebo IČ notáře však hodnotu mezispotřeby v případě partnerů mimo účetní jednotky, které PAP neevidují, znehodnotí. Z toho důvodu se v nové metodice MF k PAP navrhuje, že se bude IČ prodávajícího dávat i k nákladům souvisejícím s pořízením použitého dlouhodobého majetku.“
Ze strany MF v metodice k PAP byla hledána cesta, jak problém vedlejších pořizovacích nákladů ve vztahu k IČ partnera vyřešit. V praxi se však ukázala zvolená cesta přes IČ prodávajícího jako téměř neaplikovatelná. Největší problém mají příspěvkové organizace (dále jen „PO“) typu správy silnic, protože jim vedlejší náklady s pořízením pozemků vznikají často mnohem dříve, než je znám prodávající. Za této situace nejsou schopny IČ prodávajícího k vedlejším pořizovacím nákladům na pozemky připojit. Především se jedná o značné částky na vyměření stavebních pozemků.
Druhý problém je technický. Při zadání přijaté faktury zpravidla programy přiřadí IČ dodavatele a hodně programů již jednou přiřazené IČ neumožňuje změnit. Požadavek MF tedy navyšuje náklady na úpravu SW i zvyšuje pracnost.
Při zohlednění, že se jedná jen o metodiku (nejedná se o závazný právní předpis) a při zohlednění skutečnosti, že se jedná ze strany MF jen o pokus, jak potřebné řešit, doporučuji účetním jednotkám zatím k požadavku metodiky na IČ prodávajícího nepřihlížet a nadále dávat i k vedlejším pořizovacím nákladům IČ partnera - dodavatele, tak jako dosud, pokud byste s IČ prodávajícího u vedlejších pořizovacích nákladů měli potíže. Problém s IČ prodávajícího doporučuji odsunout až do další novely předpisu (k červnu 2012 se jedná jen o změnu metodiky). Je možné, že MF bude volit jiné řešení pro potřeby vykazování partnerů k mezispotřebě.
 
b) IČ banky jako partnera k běžným účtům při pohybu na účtu
Většina obcí se potýká s problémem automatického přiřazení IČ banky pokaždé, když provedou účetní zápis např. k účtu 231-Základní běžný účet, a to i v případech, kdy jen opravují rozpočtovou skladbu nebo proúčtovávají pokladnu. Z hlediska potřeby PAP, že toto není správný postup v nastavení programů. Aby IČ partnera mělo u pohybu na účtu vůbec nějaký smysl, tak by se obraty MD a D na účtu 231 měly rovnat realizovaným pohybům peněz na účtech vedených u bank, tj. měla by zde platit rovnost obratů i dle partnera (nemluvě o tom, že metodika PAP obraty MD a D nevyžadujea pro rok 2012 stačí jen vykázání konečných stavů). Některé obce se s požadavkem nepřidávání IČ partnera k běžným účtům v případech proúčtování pokladny a oprav rozpočtové skladby obrátily na své dodavatele SW, kteří jim však jen odpověděli, ať to neřeší, že se stejně dává IČ automaticky, tak o co jim vlastně jde. Z pohledu výkazu PAP se však jedná o nesprávnost a bylo by potřeba dát toto programově do pořádku a umožnit zaúčtování na účet 231 i bez přiřazení IČ banky. Pro rok 2012 se nejedná o nesprávnost významnou, protože výkaz požaduje jen konečný stav, který se opravami a proúčtováním pokladny nemění, ale pro další roky by již bylo potřeba nastavit program správně na stejné hodnoty obratu MD a D dle skutečnosti u partnerů - bank.
 
2. Kontrolní vazby
Výkaz PAP se bude poprvé předávat do 31. 7. 2012. Nastavené kontrolní vazby však slouží i pro předávání výkazu za 3. a 4. čtvrtletí. Kódování kontrolních vazeb najdete v souboru excel, který je ke stažení na stránkách MF pod názvem: CSUIS_KontrolyALL_v23_2806 2012.xls; v odkazu http://www.statnipokladna.cz/cs/ CSUIS-Technicke-informace-238.html. Jedná se o poslední tři listy souboru excel, které mají v názvu „PAP“. Nenechte se zmást, že soubor obsahuje i kontrolní vazby FIN 2-12 a dalších výkazů.
Pro pochopení souboru excel - jaké kontrolní vazby jsou vyžadovány slouží metodika MF k PAP v ustanoveních, které se nazývají „Vnitrovýkazové případně mezivýkazové kontrolní vazby“. Nejčastěji se jedná o následující vazbu součet typů změn určených pro stranu MD se k příslušným účtům části výkazu IV až IX rovná obratu MD v části výkazu č. I, sloupci 2 a analogicky pro stranu D. Další výkazovou vazbou je požadavek na IČ partnera, což je kontrola, že při použití určitého účtu, kde je partner vyžadován, tak byl i vyplněn, případně rozšířená vazba na části výkazu IV až IX, že při použití určitého účtu a určitého typu změny byl v případě požadavku výkazu partner vyplněn. Některé kontrolní vazby nejsou pro rok 2012 platné, např. vazba PS + MD - D = KS. Programy často považovaly za chybu minusové účtování na příslušných stranách účtu, ale neoprávněně, tedy tyto „chyby“ není potřeba opravovat, nejedná se o chybu účetní jednotky, ale o chybu programů v nastavení kontrolních vazeb.
 
3. Typy změn s komentářem a šablony
Vysvětlivky:
*
kurzíva - znění Metodiky MF k PAP ve variantě od 20. 6. 2012
*
tučná kurzíva: a) upozornění, u kterých typů změn se uvádí partner; b) účetní zápisy k typu změny
*
běžné písmo: komentáře autorky
V této části článku se pokoušíme o vysvětlení a příklady účetních případů k jednotlivým typům změn a navrhujeme účetní postupy. V případech, které jsou vhodné, navrhuji i účetní šablony, které by měly sloužit k automatickému vyplňování typů změn.
Účetní šablony jsou možné v několika logických vazbách:
a)
Volba „řídícího účtu“. Jedná se o typický souvztažný syntetický účet k účtům uvedených ve výkazech v části IV až VIII, který se používá téměř vždy pro zobrazení určitého typu změny výkazem sledovaného účtu. Logika šablony je pak ve smyslu: Jestliže použiji souvztažně typický „řídící“ účet, tak na druhé straně (MD nebo D) ke sledovanému účtu výkazem automaticky přiřadím typ změny, kterou řídící účet predikuje.
b)
V případě, že typický „řidící účet“ není ve směrné účtové osnově, lze si jej zvolit vlastní závaznou analytikou. Další postup je shodný s bodem a). U jednotlivých typů změn pak popisujeme, kdy je možné a praktické si zvolit samostatnou analytiku a určit si vlastní řídící účet pro automatické přiřazení typu změny, a kdy by se již jednalo o zvýšenou pracnost. Mnoho kódů typů změn je pro některé účetní jednotky velmi vzácným účetním případem. Proto mějte na mysli, že nastavení účetní šablony má přínos jen pro frekventovanější účetní případy.
c)
Někde je možné nastavit účetní šablony ve vazbě, že když bude účetní jednotkou zvolena určitá analytika (AU, orj., org.), tak k této analytice bude vždy přiřazen určitý kód typu změn. (Příklad takové šablony najdete u typu změny 606.)
Upozorňujeme, že automatické nastavení účetních šablon pro typy změn není možné ve všech případech. Hodně by pomohlo, kdyby MF řádně před reformou promyslelo směrnou účtovou osnovu a určilo samostatné syntetické účty zobrazující např. bezúplatné převody nebo inventarizační rozdíly, ale to se bohužel nestalo. V závěru seriálu k PAP vám uděláme přehled, pro který typy změn jsou účetní šablony jednoznačné, kde je vhodné je nastavit účetní jednotkou, kde jsou zbytečně pracné nebo nemožné. Situaci s účetními šablony hodně komplikují nedostatečně precizované účetní postupy (především pro cenné papíry v části výkazu VIII a v oblasti organizační změn typu rozdělení a sloučení).
 
Tabulka Část IV: DNM a DHM – typy změn na straně MD a D vybraných rozvahových účtů
Obecná charakteristika:
Tabulka Část IV obsahuje údaje o charakteru přírůstků a úbytků na vybraných syntetických rozvahových účtech týkajících se dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku, v případném detailním analytickém členění, resp. rozkládá celkový obrat na straně má dáti/dal na předem definované kategorie změn vlivem transakcí, přecenění a ostatních změn objemu. Buňky označené symbolem „x“ se nevyplňují. Údaje z buněk označených symbolem „P12“ jsou dále sledovány podle jednotlivých partnerů transakce v Tabulce Část XII. (Pozn.: Buňky označené symbolem „P12“ se v Tabulce Část IV rovněž vyplňují.)
Typy přírůstků a úbytků:
Používá-li účetní jednotka pro pořizování majetku účty účtové skupiny 04x, pak záznamy o typu přírůstku provádí na příslušných analytických účtech účtové skupiny 04x a na účtech účtových skupin 01x, 02x a 03x vykáže pouze typ přírůstku Zařazení do užívání (410). Pokud účetní jednotka pro pořizování majetku účty účtové skupiny 04x nevyužívá, pak do sloupce pro typ přírůstku Zařazení do užívání (410) žádné záznamy neprovádí.
Část tohoto ustanovení metodiky jsme si vysvětlovali v minulém dílu. Připomeneme si jen, že pokud typ změny 402 (nákup-nový), 403 (nákup-použitý), 411 (aktivace), 412 (technické zhodnocení); 413 (přecenění na reálnou hodnotu v případech záměru prodeje nedokončeného majetku), výjimečně 419 (inventarizační rozdíly) a 420 (ostatní) pořídíme k 04x, tak již volíme při zařazení do užívání k účtům 01x, 02x a 03x vždy jen typ změny 410. Pokud však nepořizujeme dlouhodobý majetek přes účty 04x, tak výše vyjmenované typy změn volíme k účtům 01x, 02x, 03x. Zatím není předpisem dána povinnost pořizovat dlouhodobý majetek přes účty 04x, i když v návrhu Českého účetního standardu (dále jen „ČÚS“) k dlouhodobému majetku se počítá, že využití účtu 04x bude povinné s výjimkou darů a bezúplatných převodů.
Dochází-li uvnitř účetní jednotky k vnitroorganizačním převodům navyšujícím obraty na straně má dáti a dal, pak tyto se v roce 2012 přechodně nevykáží ve sloupcích (2) a (3) tabulky Část I, a tedy tento typ změny se ani v tabulce Část IV nebude vyskytovat.
Tato část ustanovení metodiky je nově zařazená, jedná se o významnou změnu v postupu vyplnění výkazu. Typ změny ostatní měl být jen pro výjimečné případy, ale tím, že do něho „spadly“ vnitroorganizační přesuny, by mohl dosahovat významných hodnot. Z toho důvodu budou pro rok 2012 vnitroorganizační přesuny mimo volby kódu typu změn daných PAP. Jak si s tím poradí programy, zatím nevíme (buď zvolí specifický kód, nebo dají nabídku volby, zda se jedná o vnitroorganizační změnu, pak se nebude uvádět kód žádný). Mění se tím také základní kontrolní vazby výkazu: součet typů změn + vnitroorganizační přesuny = obrat MD části výkazu I (analogicky pro D), což k 30. 6. 2012 ve zveřejněných kontrolních vazbách uvedeno není (viz bod 2 Kontrolní vazby a odkaz uvedený výše). Mezi vnitroorganizační změny řadíme např. přesuny majetku v členění dle orj, org, dále změny klasifikace účtu (např. z 022 na 028, z 028 na 902, různé opravy zápisů na účtech dlouhodobého.
(Pozor v případě opravy, kdy jsme zachytili náklad a následně jsme zjistili, že se jedná o dlouhodobý majetek, bychom volili typ změny většinou 412, méně často 402 nebo 403, v tomto případě se jedná o pořízení dlouhodobého majetku)
.
(402) Nákup – nový
Představuje změnu hodnoty dlouhodobého majetku nabytím nového aktiva za úplatu (nákupem). Nákup dlouhodobého majetku představuje pořízení majetku koupí. Jako nové je aktivum koupeno od výrobce či obchodníka zabývajícího se nákupem a prodejem daného aktiva. Za nové aktivum nelze pokládat takové aktivum, které již měla v evidenci majetku jiná účetní jednotka.
(403) Nákup – použitý + IČ partnera transakce
Představuje změnu hodnoty dlouhodobého majetku nabytím již použitého aktiva za úplatu (nákupem). Nákup dlouhodobého majetku představuje pořízení majetku koupí. Jako použité se aktivum označuje tehdy, pokud už dané aktivum někdo předtím používal. Jako použité se označuje aktivum rovněž tehdy, pokud je koupeno od jiného subjektu, než je jeho výrobce či obchodník zabývající se nákupem a prodejem daného aktiva.
Členění pořízení dlouhodobého majetku nového a použitého není účetní záležitostí, proto není možné stanovit účetní šablony konkrétně pro typ změny 402 nebo 403. K účetnímu zápisu
MD 04x/D závazek
se bude muset zvolit typ změny 402 nebo 403 vždy individuálně. Výjimku snad tvoří jen pořízení pozemku, který je vždy v režimu použitého majetku, zde by bylo možné nastavit účetní šablonu:
Typ změny 403 Pozemky
 +----------------------------------------+-----------+------+-----------------------------------------------------------------+ |                                        |           |      |                              PAP                                | |             Účetní případ              |    MD     |  D   +------------------+------------+---------------------+-----------+ |                                        |           |      |       AU         | Typ změny  |       IC PT         | IC PA/PP  | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+ | Pořízení pozemku                       | 042       |      | 3100             | 403        | IČ prodávajícího    | x         | | (závazek může být i např. 378, 459…)   |           | 321  | x                | x          | x                   | x         | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+ 
Šablona je zde uvedena v tom smyslu, že ke každé volbě analytiky 04203100 se automaticky přiřadí typ změny 403 za podmínky, že na straně D je jakýkoliv účet závazku (3xx, 45x). Šablonu lze rozšířit o účet např. 261 na straně D pro případ pořízení kolku hotovostní platbou.
(451) Prodej + IČ partnera transakce s výjimkou účtu 032, kde při prodeji není partner vyžadován
Prodej dlouhodobého majetku je jedním ze způsobů vyřazení. Jedná se o úbytek majetku ve sledovaném období, kdy prodávající majetek prodá za finanční úplatu jinému subjektu.
V případě prodejů dlouhodobého majetku nelze účetní šablonu jednoznačně určit. Pro jednotlivé typy účetních případů by muselo být nastaveno více šablon. Vyřazení majetku prodejem odpisovaného je složeným zápisem
MD 552 nebo 553/D 07x nebo 08x a MD 07x nebo 08x/D 01x nebo 02x;
u odpisovaného majetku za předpokladu, že má zůstatkovou cenu. V případě že majetek již plně odepsán se používá jen druhá část zápisu. Pozemky vyřazujeme zápisem
MD 554/D 031
; kulturní předměty zápisem
MD 553/D 032
. Navíc jsou účetní zápisy jiné v případě prodeje majetku, který byl přeceněný na reálnou hodnotu; zápis
MD 55x/D 01x-03x
pro všechny typy dlouhodobého majetku ve složení se zápisem na zrušení oceňovacího rozdílu (účty 407, 564 nebo 664). Vyřazování dlouhodobého majetku bylo podrobně popsáno včetně příkladů na PAP v článku UNES 3/2012.
(404) Nákup – drobný dlouhodobý majetek do 20 tis. Kč
Představuje změnu hodnoty dlouhodobého majetku nabytím drobného dlouhodobého majetku, jehož doba použitelnosti je delší než 1 rok a ocenění jedné položky nepřesahuje 20 tis. Kč.
(405) Nákup – drobný dlouhodobý majetek od 20 tis. Kč včetně
Představuje změnu hodnoty dlouhodobého majetku nabytím drobného dlouhodobého majetku, jehož doba použitelnosti je delší než 1 rok a ocenění jedné položky je od 20 tis. Kč včetně do 40 tis. Kč v případě drobného dlouhodobého hmotného majetku, resp. do 60 tis. Kč v případě drobného dlouhodobého nehmotného majetku.
Legislativním problémem PAPu je existence dvou verzí výkazu části IV až IX. Jedná se o verzi s křížky a verzi oficiální bez křížků (x = nevyplňuje se). V počátku zavádění PAPu se u některých programů od dodavatelů SW objevil požadavek pořízení drobného dlouhodobého majetku (dále jen „DDM“) přes účet 042, a to jen z důvodu, aby bylo možno vyplnit typ změny 402 nebo 403 a zároveň typ změny 404 nebo 405. Nyní již programy akceptovaly legislativně neplatnou verzi s křížky a pořizování DDM přes 042 není vyžadováno. V případě, že pořizujeme DDM, nemůžeme nikdy zvolit typ změny 402 nebo 403, ale dle výše pořizovací ceny volíme typ změny 404 (do 20 tis. Kč včetně) nebo 405 (od 20-40 tis. Kč u DDHM1, od 20-60 tis. Kč DDNM2). Pro účet 028 nelze udělat účetní šablonu pro určitý typ změny, protože ve většině typů změn (404, 405, 408, 409,419) se jedná o zápis
MD 028/D 088; MD 018/D 078
.
(408, 458) Bezúplatné nabytí/převod a předání z titulu organizačních změn + IČ partnera transakce k účtům 01x, 02x, 03x na straně MD (k účtům 042 se nevyplňuje tento typ změny - majetek se přes účty 04x v případech darů a bezúplatných převodů neúčtuje na str. MD); k typu změny 458 na straně D se dává partner transakce vždy.
Představuje změnu v hodnotě dlouhodobého majetku z důvodu organizačních změn při sloučení či rozdělení jednotky. Při snížení hodnoty u vykazující jednotky se změna zaznamená na stranu bezúplatného převodu a předání (458). Při zvýšení hodnoty u vykazující jednotky se změna zaznamená na stranu bezúplatného nabytí (typ změny 408). Ve vztahu k příspěvkové organizaci se zde vykáže předání dlouhodobého majetku k hospodaření, bezúplatné předání dlouhodobého majetku mezi zřizovatelem a jím zřízenou příspěvkovou organizací, bezúplatné předání dlouhodobého majetku mezi dvěma příspěvkovými organizacemi na základě pokynu jejich společného zřizovatele a převod dlouhodobého majetku příspěvkové organizace na zřizovatele v případě jejího zániku.
Pro potřeby PAP se setkáváme s jiným členěním bezúplatných převodů, než při volbě zaúčtování. Při účtování řešíme rozdílné postupy pro vztahy mezi vybranými účetními jednotkami (rozvahové řešení) a mimo vybrané účetní jednotky (nákladové řešení přes 543).
K typům změn 408 a 458 se váží jen případy rozdělení a sloučení, tedy vždy půjde o vztahy mezi vybranými účetními jednotkami. U územních samosprávných celků (dále jen „ÚSC“) se setkáme s účetními případy k typu změn 408 a 458 zřídka, týkaly by se sloučení nebo rozdělení obcí a dále organizačních řešení činností obcí zřízením a zrušením PO. PO volí typ změny 408 nebo 458 při rozdělení, sloučení nebo splynutí.
Z hlediska možnosti zpracování šablon jsme zde na velmi nejisté půdě, protože účetní postupy nejsou nikde legislativně řešeny. Najdeme v některých publikacích různé postupy přes pomocné účty např. 395, 396, často se využívá účet 401 jako vyrovnávací zdrojový účet, oběžná aktiva se účtují výsledkově. Pro výjimečné účetní případy je zbytečné stanovit šablony. Při zaúčtování sloučení nebo rozdělení je nejistota účetních pracovníků tak vysoká, že se případy sloučení nebo rozdělení hodně zabývají; nehrozí riziko opomenutí volby správného typu změny z důvodů individuálního rozhodování.
Za zmínku zde určitě stojí náhled PAP, který poprvé v historii PO přináší náhled, že ať je PO majetek bezúplatně převeden do vlastnictví nebo jen předán k hospodaření a zůstává ve vlastnictví obce, že se jedná o jeden typ účetního případu, tj. organizační změnu. Víme, že účetně je obojí i stejně řešeno, s výjimkou evidence na účtu 903 u zřizovatele (majetek předaný PO, který ve vlastnictví zřizovatele zůstává) a požadavku na oddělené analytické členění u PO, který majetek je zřizovatele a který má ve vlastnictví.
(409, 459) Bezúplatné nabytí/převod a předání z jiného titulu než z titulu organizačních změn + IČ partnera transakce na str. MD opět s výjimkou účtu 04x a dále s výjimkou účtu 013 SW (uživatelská práva jsou zpravidla nepřevoditelná, proto je asi k účtu 013 u typu změny 459 křížek).
Představuje změnu v hodnotě dlouhodobého majetku jeho nabytím od jiného ekonomického subjektu nebo předáním na jiný subjekt bezúplatně (darem). Ve vztahu k příspěvkové organizaci se zde vykáže bezúplatné předání dlouhodobého majetku jiné než zřízené příspěvkové organizaci. Do bezúplatného nabytí patří také nepeněžní (věcný) vklad majetku od jiného subjektu. Bezúplatný převod a předání dlouhodobého majetku je jedním ze způsobů vyřazení. Nezahrnuje se vyřazení majetku likvidací (ta patří pod položku „vyřazení likvidací“), ani převod majetku z titulu organizačních změn při sloučení, a rozdělení jednotky (patří pod typ změny „bezúplatné nabytí/převod a předání z titulu organizačních změn“). Nezahrnuje se také nepeněžní (věcný) vklad majetku do jiného subjektu (obchodní společnosti či družstva apod., patří pod typ změny „vklad“). Zachycuje se zde též bezúplatný převod a předání dlouhodobého majetku nově vzniklé účetní jednotce a jeho související bezúplatné nabytí touto jednotkou.
Jedná se o bezúplatné převody a dary dlouhodobého majetku mezi vybranými účetními jednotkami, i mimo ně. Převody mezi vybranými účetními jednotkami jsou účetně řešeny přes rozvahové účty. Předávající účetní jednotka majetek vyřazuje na všech souvisejících účtech, s předpokladem, že před převodem jsou zrušeny opravné položky k dlouhodobému majetku.
 
Základní zápisy pro předání majetku mezi vybranými účetními jednotkami
Odpisovaný majetek:
MD 07x nebo 08x /D 01x až 02x
v případě plně odepsaného majetku, v případě zůstatkové ceny se rozšíří o výši zůstatkové ceny na str.
MD o účet 401
, v případě zůstatku nerozpuštěné
dotace
k majetku se zápis rozšiřuje o účet
403 na str. MD
. Přebírající účetní jednotka majetek ve stejných hodnotách zavede do účetnictví obrácenými zápisy. Výhledově může v předpisech dojít k přesnějšímu určení postupů, protože zmíněný postup je např. velmi problematický u majetku DSO3, pokud
dotace
byla poskytnutá obcí, která majetek přebírá. Zde se jedná jen o zmínku, problém vyžaduje samostatný rozbor.
Neodpisovaný majetek:
MD 401/D 03x až 04x
; v případě zůstatku nerozpuštěné
dotace
k majetku se zápis rozšiřuje o
účet 403 na straně MD
. Přebírající účetní jednotka majetek ve stejných hodnotách zavede do účetnictví obrácenými zápisy. Protože dochází k vysoké variabilitě zápisů a zároveň se často bude jednat o zápisy složené, bylo by pro potřeby šablon nutno zvolit „řídící účet“. Bohužel ani jeden z uvedených účtů, který by se mohl v případě převodů majetku mezi vybranými účetními jednotkami použít, se na druhé straně souvztažnosti nemusí vyskytovat. Lze například určit účet 401.x1 pro bezúplatné převody od vybraných účetních jednotek, ten se však nepoužije pro případ převodu plně odepsaného majetku. Na základě těchto argumentů se pro tento typ změny zatím nepokoušíme účetní případ unifikovat přes jednotnou šablonu.
 
Základní zápisy pro předání majetku mimo vybrané účetní jednotky
Odpisovaný i neodpisovaný majetek:
MD 07x nebo 08x/D 01x až 02x
v případě plně odepsaného majetku, v případě zůstatkové ceny se rozšíří o výši zůstatkové ceny
na str. MD o účet 543
. Přebírající účetní jednotka ocení předávaný majetek reprodukční pořizovací cenou a zavede jej do účetnictví zápisem
MD 01x až 04x/D 401
.
Pro převody mimo vybrané účetní jednotky lze účetní šablonu stanovit s jednou výjimkou:
 +----------------------------------------+-----------+------+-----------------------------------------------------------------+ |                                        |           |      |                              PAP                                | |             Účetní případ              |    MD     |  D   +------------------+------------+---------------------+-----------+ |                                        |           |      |       AU         | Typ změny  |       IC PT         | IC PA/PP  | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+ | Převod majetku mimo VUJ* v pořizovací  |           |      |                  |            |                     |           | | ceně nebo zůstatkové ceně              | 543       |      | 02               |            | IČ přebírajícího    | X         | | Majetek odpisovaný (rušení oprávek)    | 07x; 08x  |      | x                | x          | x                   | X         | | 01x, 02x, 03x, 04x                     |           | 0xx  | různé            | 459        | IČ přebírajícího    | X         | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+ 
*Vybraná účetní jednotka
Šablona je nastavena v logice: Za podmínky na straně MD účtu 54302 a zároveň na straně D účtů 01x až 042, tj. účtů vedených v části výkazu IV, lze automaticky přiřadit typ změny 459 ke všem účtům tabulky IV.
Jedinou
výjimku
tvoří dar dlouhodobého majetku mimo vybrané účetní jednotky, který je majetkem odpisovaným a k datu daru nebo bezúplatného převodu je plně odepsán, tj. zápis
MD 07x až 08x /D 01x až 02x
. (V zápisu není řešeno případné DPH související s transakcí.) Pro zápis majetku na straně MD v případě přebírajícího je šablona možná, pokud bychom si zvolili samostatnou závaznou analytiku pro účet 401. Např. 401.x2 „Bezúplatně předaný nebo darovaný majetek od jiné než vybrané účetní jednotky“.
 +----------------------------------------+-----------+------+-----------------------------------------------------------------+ |                                        |           |      |                              PAP                                | |             Účetní případ              |    MD     |  D   +------------------+------------+---------------------+-----------+ |                                        |           |      |       AU         | Typ změny          |       IC PT         | IC PA/PP  | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+ | Pořízení majetku darem nebo            | 0xx       |      | různé            | 409        | IČ předávajícího    | X         | | bezúplatným převodem od jiné než VUJ   |           | 401  | vlastní závazná  | 959        | x IČ předávajícího  | X         | +----------------------------------------+-----------+------+------------------+------------+---------------------+-----------+
Šablona je nastavena v logice: Za podmínky na straně D účtu 401 s analytikou pro bezúplatné převody a dary od jiných než vybraných VUJ a na straně MD účtů 01x až 042, tj. účtů vedených v části výkazu IV, lze automaticky ke všem účtům tabulky IV přiřadit typ změny 409.
(410, 460) Zařazení do užívání
Jde o uvedení dlouhodobého majetku do stavu způsobilého k užívání, což se doloží např. protokolem o uvedení do užívání. Uvedením do užívání se rozumí dokončení věci, zabezpečení všech technických funkcí potřebných k užívání a splnění všech povinností stanovených právními předpisy. Uvede se pouze majetek převáděný z účtů účtové třídy 04 na účty účtových tříd 01, 02 nebo 03. Neúčtuje-li účetní jednotka o pořízení majetku přes účty účtové skupiny 04x, tento typ přírůstku se nevyužije.
Obsahové vymezení je zcela jasné; z hlediska účetní šablony jednoznačné.
Ke každému zápisu, kdy na straně MD je účet 01x až 03x a zároveň na straně D účet 04x se k účtům 01x až 03x dá typ změny 410, k účtům 04x typ změny 460.
Upozorňujeme, že k typu změny 410 je křížek k účtu 018 a 028.
(411) Aktivace
Jedná se o majetek, který je (byl) vytvořen ve vlastní režii a je aktivován do majetku účetní jednotky.
Aktivace je účetní metoda k zobrazení skutečnosti, že provozní náklady sloužily k vytvoření jiného aktiva, ne pro generování výnosů, a je založená od roku 2012 na systému snížení provozních nákladů přes „pomocný“ nákladový účet. Pro potřebu vytvoření šablony máme výhodu, že v podmínkách ÚSC k aktivaci dlouhodobého majetku slouží jen účet 506. Logika šablony: Ke každému zápisu, kdy na straně MD je účet 01x až 04x z tabulky části IV a zároveň na straně D účet 506 se k účtům 01x až 04x dá typ změny 411. Protože se u ÚSC jedná o účetní případ vzácný, je otázkou potřeba vytvoření šablony.
Na tomto případě je hezky vidět zbytečnost některých požadavků PAP. Účet 506 má ve výkazu zisku a ztráty vlastní položku. Zpracovatelé národních účtů by mohli vyloučit hodnotu účtu 506 jako případ „bez přičinění“ celkem a z hlediska potřeb národního výkaznictví dle metodiky ESA by již žádnou další informaci nepotřebovaly a nám by ubyl jeden typ změny. (Protože takových případů je cca 20 z požadovaných cca 80 typu změn, a při dobře nastaveném účetním rozvrhu předpisem pro potřeby státu by se mohly rozšířit až na 60 případů typů změn, tak je toto jen povzdech nad neúctou k naší práci a nad neefektivitou požadavků státu.)
(461) Vyřazení likvidací
Jedná se o jeden ze způsobů vyřazení dlouhodobého majetku. Likvidace může být: dobrovolná po skončení doby odpisování (užívání), dobrovolná před skončením doby odpisování, v důsledku škody, v důsledku manka. Mezi vyřazení likvidací patří též zmařené investice. Mezi vyřazení likvidací nepatří snížení hodnoty v důsledku živelných pohrom, jež se vykáže jako typ úbytku ostatní (470).
Opět je zde větší variabilita účetních zápisů. Likvidaci majetku dobrovolnou zapisujeme ve výši zůstatkové ceny přes nákladový účet 551, v případě plného odepsání odpisovaného majetku základním zápisem
MD 07x až 08x/D 01x až 02x
. Naproti tomu škodu, manka a zmařenou investici přes účet MD 547. Navíc je zde požadavek na oddělené vykazování likvidace v důsledku živelních pohrom, které patří na typ změny 470 „Ostatní“. Bohužel nelze stanovit pro typ změny účetní šablonu bez vlastních závazných analytik k účtu 551 (analytika pro likvidaci mimo důvod živelné pohromy a pro likvidaci z důvodu živelné pohromy, která není škodou), a k účtu 547 (analytika pro likvidaci z důvodu škody mimo živelné pohromy, z důvodu škody vlivem živelné pohromy, a z důvodu manka a zmařené investice…). Množství analytik by mohlo znepřehlednit účetnictví, tak je možná jednoduší individuální rozhodování o typu změny, než pokus o automatické vyplňování. Samozřejmě však můžete mít na toto dle praxe ve vaší účetní jednotce jiný názor a účetní šablony pro typ změny 461 se pokusíte nastavit.
(412) Technické zhodnocení
Jedná se o rekonstrukce a modernizace dlouhodobého majetku a dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy u staveb. Rekonstrukcí se rozumí zásahy do stávajícího majetku, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů. Modernizace vede k rozšíření vybavenosti nebo použitelnosti stávajícího majetku.
Když zvolíme typ změny 412 vlivem technického zhodnocení k účtu 042 (lze ke všem analytikám AUPAP mimo pozemky), pak opět při zařazení technického zhodnocení do užívání volíme k účtům 01x a ž 03x jen typ změny 410.
Při pořizování dlouhodobého majetku koupí nebo investiční výstavbou se rozhodujeme mezi typem změny 402, 403 a 412.
Vzniká zde trochu problém, jak vyhodnotit případ bezúplatně převedeného technického zhodnocení. Zda zvolit typ změny např. 409 nebo 412. Jak se správně rozhodnout nelze z ustanovení metodiky vyčíst, argumenty bychom našli pro oba postupy. Protože není jednoznačně metodikou určeno, je pro nás z pohledu snahy o automatické nastavení přes šablony (např. zvolená analytika 401.x2 viz výše) jednoduší dát přednost typu změny 409 před 412. Zde mírně zneužívám nedostatečnou metodiku MF s tím, že účel světí prostředky. Typ změny 412 přímo k účtům 01x až 032 budeme volit v případech, že technické zhodnocení majetku bude pořizováno bez využití účtu 04x. Upozorňuji, že typ změny 412 nelze zvolit k účtům 018, 028 a 031 (křížky).
Pro typ změny 412 nelze nastavit účetní šablonu, jedná se o „neúčetní“ výběr způsobu pořízení dlouhodobého majetku.
(413) Přecenění na reálnou hodnotu
Představuje změnu v hodnotě dlouhodobého majetku z titulu změny jeho reálné hodnoty v souladu s účetními metodami.
Opět obsahově jasné, z hlediska šablony jednoznačné. Ke každému zápisu, kdy na straně
MD je účet 01x až 04x a zároveň na straně D účet 407 se k účtům 01x až 03x dá typ změny 413
. Bohužel zde přetrvává chyba, že bychom potřebovali i typ změny 463 na 547 D, který však ve výkazu není. Když dojde např. k účetnímu případu snížení hodnoty pozemku vlivem přecenění na reálnou hodnotu a tím k zápisu MD 407/D 031, nemáme k účtu 031 na stranu D jiný typ změny než „ostatní“. Nedoporučuji zápis pro naplnění PAP provést minusově (MD -031/D -407 a k MD -031 dát typ změny 413); takový zápis by poškodil jak výkaz PAP, tak i účetnictví. Chybějící typ změny 463 není problém účetních jednotek, ale předkladatele předpisu.
(467) Vklad + IČ partnera transakce
Představuje snížení hodnoty dlouhodobého majetku v důsledku nepeněžního (věcného) vkladu majetku do jiného subjektu (obchodní společnosti či družstva apod.).
Obsahově by zde bylo jasnější doplněné vyjádření „za účelem získání majetkového podílu“, abychom vyloučili vklady do neziskových organizací. Pro případy vkladů do obchodních společností máme účetní zápis pro stanovení účetní šablony jednoznačný. Nejprve si připomeneme jak se o pořízení dlouhodobého finančního majetku v oblasti majetkových cenných papírů a vkladů účtuje: K datu upsání vkladu: MD 043/D 368.
K datu vložení nebo splacení vkladu: MD 368/D majetek = aktiva.
K datu zápisu do obchodního rejstříku, předání akcií apod.: MD 06x/D 043.
Ze zápisu pak vyplývá logika šablony: Ke každému zápisu, kdy na straně
MD je účet 368 a zároveň na straně D účet 01x až 04x se k účtům 01x až 04x na stranu D dá typ změny 467
.
(419, 469) Inventarizační rozdíly
Změna hodnoty dlouhodobého majetku z titulu inventarizačních přebytků (419) a úbytků (469).
Problematice inventarizačních rozdílů jsme se věnovali v druhé části seriálu k PAP. Nastavit šablony by zde šlo jen dočasně, do doby stanovení oficiálních postupů ČÚS k inventarizačním rozdílům, který ale dosud neexistuje ani v návrhu. Zatím doporučujeme volit typ změny 419 a 469 opravdu jen pro inventarizační rozdíly, ne pro chybné účetní zápisy, které se při inventarizaci odhalí. Účetní případy chyb by se spíše měli zařadit pod typ změn, kterých by se správné zaúčtování týkalo, např. 402, 403, 408, 409,410, 411, 412 při vzniku přebytků, nebo 451, 458,459, 460, 467 při vzniku mank. Za typický zápis pro volbu typu změny 419 nebo 469 považujeme upřesnění evidence pozemků v katastru nemovitostí (digitalizací), kdy volíme zápisy
MD 031/D 401
při vzniku nových pozemků nebo obráceně
MD 401/D 031
při zániku pozemkových parcel. I tento případ je však spíše evidenčním upřesněním než typickým inventarizačním rozdílem. Pro určení účetní šablony k pozemkům by stačila zvolená vlastní závazná analytika např. 401.x3 „Úpravy vlivem digitalizace pozemků“. Jinou šablonu se s ohledem na stav předpisů neodvažujeme k inventarizačním rozdílům navrhnout. Jen snad zmínka, že v návrhu ČÚS k dlouhodobému majetku se mají inventarizační rozdíly pořizovat všechny přes účet 401, což však je ještě k diskusi, protože podnikatelé, od kterých se většinově ČÚS pro vybrané účetní jednotky „opisují“, mají inventarizační rozdíly odpisovaného dlouhodobého majetku řešeny přes oprávky (např. MD 021/D 081, tedy jako plně odepsaný majetek).
(420, 470) Ostatní
Zachycuje se změna hodnoty dlouhodobého majetku, která je způsobena např. z titulu živelných pohrom nebo změnou vyvolanou u organizačních složek státu z titulu § 15 odst. 3 zákona č. 219/2000 Sb. Transakce (nákup, prodej, bezúplatné předání, dary) ani přecenění či likvidace se zde nezachycují.
Pro vysokou variabilitu účetních případků k typu změny „Ostatní“ nelze stanovit účetní šablony.
Vnitrovýkazové kontrolní vazby:
Pro daný řádek, resp. aktivum, se součet hodnot ve sloupcích (402) až (405), (408) až (413), (419) a (420) rovná hodnotě uvedené u tohoto aktiva v Tabulce Část I sloupci (2) a součet hodnot ve sloupcích (451), (458) až (461), (467), (469) a (470) se rovná hodnotě uvedené v Tabulce Část I sloupci (3).
Ve vazbě na ustanovení metodiky k části výkazu IV k přírůstkům a úbytkům (viz výše) o vnitroorganizačních změnách, nemůže uvedená kontrolní vazba ve stejné metodice platit, musela by být o vnitroorganizační změny rozšířená.
 
Tabulka Část V: Zásoby – typy změn na straně MD a D vybraných rozvahových účtů
Obecná charakteristika:
Tabulka Část V obsahuje údaje o charakteru přírůstků a úbytků na vybraných syntetických rozvahových účtech týkajících se zásob, resp. rozkládá celkový obrat na straně má dáti/dal na předem definované kategorie změn vlivem transakcí, přecenění a ostatních změn objemu. Buňky označené symbolem „x“ se nevyplňují. Údaje z buněk označených symbolem „P12“ jsou dále sledovány podle jednotlivých partnerů transakce v Tabulce Část XII.
(Pozn.: Buňky označené symbolem „P12“ se v Tabulce Část V rovněž vyplňují.)
Typy přírůstků a úbytků:
Dochází-li uvnitř účetní jednotky k vnitroorganizačním převodům navyšujícím obraty na straně má dáti a dal, pak tyto se v roce 2012 přechodně nevykáží ve sl. (2) a (3) tabulky Část I a tento typ změny se ani v tabulce Část V nebude vyskytovat. Viz komentář k obdobnému ustanovení části IV.
(501, 551) Nákup/Spotřeba, Prodej
Představuje změnu hodnoty zásob nabytím/převodem za úplatu (nákupem/spotřebou nebo prodejem). Nákup zásob představuje jejich pořízení koupí. Prodej je jedním ze způsobů vyřazení za úplatu. Jedná se o úbytek zásob ve sledovaném období, kdy prodávající zásoby prodá za finanční úplatu jinému subjektu. Spotřeba představuje úbytek stavu zásob v důsledku jejich vložení do procesu produkce zásob, výrobků a služeb.
Pro případ pořízení zásob koupí a jejich úbytek prodejem je ustanovení obsahově jasné. Složitější je část týkající se nedokončené výroby a výrobků, které se evidují přes změnu stavu. V případě, že se např. z polotovarů 122 stávají výrobky 123, tak volíme pro úbytek na straně D k účtu 122 typ změny 551 dle poslední věty ustanovení, ale není uvedeno, jaký typ změny máme zvolit pro účet 123. Abychom nenarušili logiku výkazu, asi také musíme zvolit typ změny 501 i k výrobkům. Obojí se účtuje přes účet 508
(MD 508/D 122 a MD 123/D 508)
. Ohledně změny stavu nedokončené výroby, polotovarů a výrobků se vedla diskuse, zda by se spíše nemělo jednat o vnitroorganizační přesuny z hlediska vykázání národních účtů, ale bylo rozhodnuto o spotřebě. Osobně si myslím, že při rozhodování mezi prvotní spotřebou a mezispotřebou v případě výrobků nebylo vyhodnoceno ze strany ČSÚ správně jako spotřeba, ale snad vědí, co činí. A k tomu rozhodli jen jednostranně - ve smyslu spotřeby, ale nestanovili v upravené metodice jak nakládat s přírůstky vlastní výroby. Snad se časem podaří ustanovení lépe precizovat.
Účetní šablony pro typy změn 501 a 551 se u zásob rozšiřují o možnosti volby způsobu účtování A (sklady) nebo B (spotřeba a dle inventarizace vyvedení na sklad), ale typické případy účtování o zásobách by se přes šablony nastavit daly.
Základní zápisy pro typ změny 501:
MD 112 nebo MD 132/D 111 nebo D 131 způsob A.
Nebo přímo na sklad MD 112 nebo MD 132/D závazek včetně 389 také způsob A.
(Účetní předpisy stanoví povinné účtování přes 111 a 131, i když zbytečně.)
MD 112 nebo MD 132/D 501 nebo 504 způsob B.
Základní zápisy pro typ změny 551:
MD 501, MD 544 nebo MD 504/D 112 nebo D 132 způsob A.
MD 513 /D 112 nebo D 132 za účelem spotřeby zásob na reprezentaci, způsob A.
(508, 558) Bezúplatné nabytí/převod a předání z titulu organizačních změn + IČ partnera transakce
Představuje změnu v hodnotě zásob z důvodu organizačních změn při sloučení či rozdělení jednotky. Při snížení hodnoty u vykazující jednotky se změna zaznamená na stranu bezúplatného převodu a předání (558). Při zvýšení hodnoty u vykazující jednotky se změna zaznamená na stranu bezúplatného nabytí (508). Ve vztahu k příspěvkové organizaci se zde vykáže předání zásob k hospodaření, bezúplatné předání zásob mezi zřizovatelem a jím zřízenou příspěvkovou organizací, bezúplatné předání zásob mezi dvěma příspěvkovými organizacemi na základě pokynu jejich společného zřizovatele a převod zásob příspěvkové organizace na zřizovatele v případě jejího zániku.
(509, 559) Bezúplatné nabytí/převod a předání z jiného titulu než z titulu organizačních změn + IČ partnera transakce
Představuje změnu v hodnotě zásob jejich nabytím od jiného ekonomického subjektu nebo převodem či předáním na jiný subjekt bezúplatně (darem). Ve vztahu k příspěvkové organizaci se zde vykáže bezúplatné předání zásob jiné než zřízené příspěvkové organizaci. Do bezúplatného nabytí patří také nepeněžní (věcný) vklad zásob od jiného subjektu. Bezúplatné předání zásob je jedním ze způsobů vyřazení. Zachycuje se zde též bezúplatný převod a předání zásob nově vzniklé účetní jednotce a jejich související bezúplatné nabytí touto jednotkou. Nezahrnuje se vyřazení zásob likvidací (ta patří pod typ úbytku „vyřazení likvidací“), ani převod zásob z titulu organizačních změn při sloučení a rozdělení jednotky (patří pod položku „bezúplatné nabytí/převod a předání z titulu organizačních změn“). Nezahrnuje se také nepeněžní (věcný) vklad zásob do jiného subjektu (obchodní společnosti či družstva apod.), který patří pod položku „vklad“.
Pro typy změn 508 a 509 využijeme ustanovení ČÚS 707 Zásoby
„5.1.2. O zásobách nabytých z titulu bezúplatné změny příslušnosti k hospodaření s majetkem státu nebo svěření majetku do správy podle zákona upravujícího rozpočtová pravidla ÚSC, výpůjčky nebo bezúplatného převodu nebo přechodu majetku, účtuje účetní jednotka na stranu
MD příslušného syntetického účtu účtové skupiny 11 až 13 se souvztažným zápisem na stranu D účtu 649-Ostatní výnosy z činnosti, případně ve významných případech účtu 384-Výnosy příštích období
, pokud nejsou tyto zásoby spotřebovány nebo nedochází k jejich jinému úbytku v účetním období, ve kterém byly nabyty.“ Při volbě vlastní závazné analytiky k účtu 649 „Bezúplatně předané zásoby“, případně zvolení vlastních závazných analytik i k účtu 384, by bylo možné nastavit účetní šablony. Analytiky by se musely rozdělit na typ změny 508 odděleně od 509. U ÚSC je bezúplatné převzetí zásob poměrně vzácný účetní případ, tam je možná zbytečné stanovit další analytiky k účtům 649 a 384 a zpracovávat účetní šablony. Doporučuji více zvažovat možnost automatického nastavení přes šablony u některých PO, především tam, kde dochází častěji k darům zásob (například Domovy pro seniory).
(511) Aktivace
Jedná se o zásoby materiálu a zboží, které jsou (byly) vytvořeny ve vlastní režii a jsou aktivovány do zásob účetní jednotky. (Pozn.: související úbytek zásob spotřebovaných při tvorbě zásob jiného typu, výrobků a služeb ve vlastní režii se vykáže jako spotřeba (551).)
Účetní souvztažnost určuje ČÚS 707 Zásoby:
„5.1.9. S výjimkou případů uvedených v bodě 5.1.8. (změna stavu) účtuje účetní jednotka o vytvoření zásob vlastní činností, včetně příchovků zvířat podle § 20 odst. 3 písm. h) vyhlášky, na stranu
MD příslušného syntetického účtu zásob se souvztažným zápisem na stranu D účtu 507-Aktivace oběžného majetku.“
Účetní šablona pro typ změny 511 je pak jednoznačná:
Za podmínky, že na straně D souvztažnosti je účet 507, na straně MD se k účtům části V; tj. k účtům 11x, 12x a 13x zvolí typ změny 511.
(561) Vyřazení likvidací
Představuje úbytek zásob obvykle z důvodu fyzického nebo morálního opotřebení. Mezi vyřazení likvidací patří též zmařené investice. Mezi vyřazení likvidací nepatří snížení hodnoty v důsledku živelných pohrom, jež se vykáže jako typ úbytku ostatní (570).
V praxi se však častěji k datu zjištění „opotřebení“ (zastarání nebo znehodnocení) zásob vytvářejí v těchto případech opravné položky, a to až do doby vyřazení. Zásoby se v důsledku „opotřebení“ nad normu přirozených úbytků vyřazují většinou jako definovaná škoda přes účet 547. Protože se přes účet 547 vyřazují rovněž inventarizační rozdíly (manka), bylo by nezbytné pro nastavení účetní šablony odlišit vlastní závaznou analytiku k účtu 547 na zásoby vyřazené z důvodu „opotřebení“ odděleně od analytiky 547 na zásoby vyřazené z důvodu manka nad normu. Když přičteme potřebu analytiky k účtu 547 dle typu změn 461 a ještě musíme vyloučit škody z živelních pohrom jak u dlouhodobého majetku, tak u zásob, jeví se automatické nastavení typu změny 561 jako spíše nevýhodné s dopadem na nepřehlednost účetnictví kvůli množství potřebných závazných analytik k účtu 547. S přihlédnutím k malému množství účetních případů u ÚSC je asi vhodnější individuální volba typu změny 561.
Poznámka: Ustanovení o zmařené investici u zásob je asi chybkou metodiky (asi určitě).
(567) Vklad + IČ partnera transakce
Představuje snížení hodnoty zásob v důsledku nepeněžního (věcného) vkladu tohoto majetku do jiného subjektu (obchodní společnosti či družstva apod.).
Vklady zásob se účtují stejně jako vklady dlouhodobého majetku. Účetní šablonu vytvoříme analogicky k typu změny 467: Ke každému zápisu, kdy na straně
MD je účet 368 a zároveň na straně D účet 11x až 13x se k účtům 11x až 13x na stranu D dá typ změny 567.
(519, 569) Inventarizační rozdíly
Změna hodnoty zásob z titulu inventarizačních přebytků (519) a úbytků (569).
ČÚS 707 Zásoby řeší souvztažnosti k inventarizačním rozdílům zásob takto:
„5.1.11. O manku nad normu přirozených úbytků vyplývajícího z inventarizace v případě zásob
účtuje účetní jednotka na stranu MD účtu 547-Manka a škody se souvztažným zápisem na stranu D příslušného syntetického účtu zásob. O přebytcích zásob vyplývajících z inventarizace účtuje účetní jednotka na stranu MD příslušného syntetického účtu zásob se souvztažným zápisem na stranu D účtu 649-Ostatní výnosy z činnosti.“
Pro potřeby vytvoření účetní šablon bychom museli volit vlastní závaznou analytiku účtu 547 a účtu 649. Opět se jedná o účtování, které pro ÚSC není typické a časté. Automatickou volbu typu změny 519 a 569 je vhodnější nastavit u PO.
(520, 570) Ostatní
Zachycuje se změna hodnoty zásob, která je způsobena např. z titulu živelných pohrom nebo změnou vyvolanou u organizačních složek státu z titulu § 15 odst. 3 zákona č. 219/2000 Sb. Transakce (nákup, prodej, bezúplatné předání, dary) ani přecenění či likvidace se zde nezachycují.
Vnitrovýkazové kontrolní vazby:
Pro daný řádek, resp. aktivum, se součet hodnot ve sloupcích (501), (508), (509), (511), (519) a (520) rovná hodnotě uvedené u tohoto aktiva v Tabulce Část I sloupci (2) a součet hodnot ve sloupcích (551), (558), (559), (561), (567), (569) a (570) se rovná hodnotě uvedené v Tabulce Část I sloupci (3).
Viz komentář k obdobnému ustanovení části IV.