Dar poskytnutý pro Ukrajinu - zásoby

Plné znění otázky

Poplatník: Fyzická osoba – poživatel starobního důchodu - OSVČ – plátce DPH – vede daňovou evidenci Výše uvedená fyzická osoba poskytla v roce 2022 bezúplatné plnění pro Ukrajinu ve formě zásob (textil, obuv), které v minulých letech (ne v roce 2022) uplatnila jako daňový výdaj v daňové evidenci a uplatnila DPH na vstupu. Zásoby pro účely daru ocenila v prodejní ceně – 339 117 Kč. Byla sepsána darovací smlouva (příjemcem daru byla Charita v ČR) a bylo vydáno potvrzení o tom, že darované věci byly skutečně přepraveny na Ukrajinu a to konkrétně do skladu humanitární pomoci v Perečíně.

Dle sdělení FS je toto poskytnutí daru osvobozeno od DPH s nárokem na odpočet daně dle § 68 odst. 15 zákona o DPH – a bylo vykázáno poplatníkem v daňovém přiznání k DPH na řádku 26 daňového přiznání.

Je poplatník povinen snížit o darované zásoby (nakoupené v minulých letech a uplatněné ve výdajích v minulých letech) v roce 2022 daňové výdaje – tak jak ukládá ustanovení pokynu GFŘ D-59 – pokud ano – v jaké ceně – pořizovací? Pro účely daru byly zásoby oceněny v prodejní ceně. V jaké hodnotě si pak může odečíst poskytnuté zásoby od základu daně – 30 % z jaké hodnoty zásob? Z pořizovací ceny, nebo z ceny prodejní – použité pro ocenění daru? Nebo platí pro uplatnění i dříve nakoupených zásob ustanovení § 3 zákona č. 128/2022 Sb. to, že výdajem vynaloženým na dosažení příjmů jsou i výdaje na bezúplatné nepeněžité plnění poskytnuté v roce 2022 Ukrajině – s tím, že pak již nelze uplatnit tento dar jako odečet od základu daně? Pokud ano – v jaké výši je možné tyto výdaje v daňových výdajích ponechat? Pokud dojde ke snížení výdajů v roce 2022 dle bodu 1 – bude to mít vliv na odvod sociálního a zdravotního pojištění. 

Odpověď