Otázky a odpovědi související se zprávou o udržitelnosti

Vydáno: 11 minut čtení

Se vstupem do 21. století došlo k výrazným změnám. Zásadní nárůst obyvatel Země a s tím související spotřeba pitné vody, potravin a základního zázemí ovlivnila životní prostředí a sociální prostředí.

Geografické uspořádání planety některým obyvatelům umožňuje žít a čerpat dostatek přírodních zdrojů, někteří obyvatelé bohužel ve snaze získat zdroje pro svůj život, negativně ovlivňují enviromentální prostředí. Lze přerozdělovat zdroje a potřeby celosvětově?

Organizace spojených národů (OSN) přišla v roce 2000 s iniciativou Global Compact pro rozvoj udržitelnosti, ke které se připojila i Česká republika. Cíle OSN vedou Evropskou komisi také ke koncipování ESG (environmental, social, governance) strategií a vznášení požadavku na podniky, aby pravidelně publikovaly zprávy o udržitelnosti, tedy o tom, jaký je způsob jejich vedení ve vztahu k ochraně životního prostředí, k vlastním zaměstnancům a společnosti jako celku.

Evropská unie vytvořila směrnice, nařízení a standardy, které umožní sledovat, korigovat a možná zlepšovat ESG faktory udržitelného rozvoje. Pojďme se této oblasti věnovat.

 
Jak souvisí zpráva o udržitelnosti s účetní závěrkou?

Směrnice 2013/34/EU (dále jen „směrnice“), kterou byly povinny členské státy transformovat do národních právních předpisů, upravuje nejen účetní závěrky a konsolidované účetní závěrky, ale také související zprávy. Už původní znění směrnice z 26. června 2013 požadovalo v čl. 19, aby auditované podniky vytvářely zprávu vedení podniku.

Úkolem této klíčové zprávy vedení podniku (v českém zákonu č. 563/1991 Sb., o účetnictví) „výroční zprávy“ bylo uvést podstatné informace o vývoji, výsledcích a finanční situaci účetní jednotky, a to jak v oblasti finančních, tak i nefinančních informací. Směrnice vyžadovala a vyžaduje vyjádřit základní ukazatele výkonnosti, které se vztahují zejména k hlavní podnikatelské činnosti obchodní korporace, a to včetně environmentálních a zaměstnaneckých otázek.

Protože oblast životního a sociálního prostředí nabývá na významu, nejprve požadovala směrnice nefinanční informace, následně dne 14. prosince 2022 Komise EU novelizovala směrnici, pokud jde o podávání zpráv podniků o udržitelnosti. Nový článek 19a upravuje směrnici v tom smyslu, že velké podniky a malé a střední podniky, s výjimkou mikropodniků, které jsou subjekty veřejného zájmu, zahrnou do zprávy vedení podniku informace potřebné k pochopení dopadů podniku na otázky udržitelnosti a informace, které umožní pochopit, jak otázky udržitelnosti ov