Leasing a DPH

Vydáno: 23 minut čtení

V minulých článcích jsme se zaměřili na řešení leasingu z pohledu zákona o dani z příjmů a na charakteristiku leasingu dle jeho základního dělení na leasing finanční a operativní. Nyní nás čeká poslední část seriálu o leasingu, ve kterém se budeme věnovat problematice leasingu z hlediska zákona o dani z přidané hodnoty .

 

Leasing a DPH
Ing.
Ivana
Kuchařová,
Ph.D.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, (dále jen „zákon o DPH“ nebo také „ZDPH“) nedefinuje finanční ani operativní leasing. Proto je k vymezení těchto pojmů nutné dovozovat z příslušných ustanovení zákona o DPH.
Operativní leasing
je z pohledu DPH považován za poskytnutí služby ve smyslu § 14 odst. 1 písm. b) ZDPH, kde se poskytnutím služby rozumí přenechání zboží k užití jinému. Prakticky se jedná o nájemní smlouvu, na základě které nájemce užívá předmět smlouvy a kde není ujednáno, že po ukončení smlouvy bude převedeno vlastnické právo ke zboží na jeho uživatele.
Finanční
leasing
je po této novelizaci pro účely DPH považován za
specifické dodání zboží
. Požadavky na finanční leasing byly rozšířeny nejen o povinnost nájemce koupit zboží po uplynutí doby leasingu, ale také o možnost zboží koupit za předpokladu, že ze smlouvy je zřejmé, že k této koupi dojde.
Finanční leasing
je pro účely zákona o DPH považován za dodání zboží k užití na základě smlouvy, kterým se podle § 13 odst. 1 pro účely zákona o DPH rozumí převod práva nakládat se zbožím jako vlastník. Jedná se tedy o „ekonomické vlastnictví“. Ekonomické vlastnictví se týká práva a odpovědnosti spojených s majetkem. Je to koncept, který zahrnuje několik aspektů:
1.
Právo užívání aktiva: ekonomický vlastník má právo užívat majetek, například nemovitost, stroj nebo jiný druh aktiv. To znamená, že může provozovat tento majetek.
2.
Rizika a odměny: ekonomický vlastník nese rizika spojená s majetkem. To zahrnuje rizika ztráty hodnoty, poškození nebo jiné nepříznivé události.
3.
Finanční odpovědnost: ekonomický vlastník je zodpovědný za financování údržby, oprav a dalších nákladů spojených s majetkem.
4.
Účetní a právní aspekty: ekonomické vlastnictví ovlivňuje účetní záznamy a daňové povinnosti.
Kupující může nakládat se zbožím jako vlastník, aniž by se stal právně vlastníkem tohoto zboží. Dodáním zboží se tak rozumí převod hmotného majetku jednou osobou (prodávající), která opravňuje druhou osobu (kupující) skutečně s tímto hmotným majetkem nakládat, jako kdyby byla jeho vlastníkem, a to i v případě, když k převodu právního vlastnictví dojde později.
Finanční leasing využívají společnosti jako jeden z možných způsobů financování pořizování dlouhodobého majetku. Pro účely zákona o DPH je pojem
dlouhodobý majetek
vymezen v § 4 odst. 4 písm. d) ZDPH, který byl v návaznosti na novelizované vymezení finančního leasingu v § 13 odst. 3 písm. c) ZDPH s účinností od 1. 4. 2019 novelizován. Podle § 4 odst. 4 písm. d) ZDPH se pro účely DPH rozumí dlouhodobým majetkem obecně obchodní majetek, který je hmotným majetkem či odpisovaným nehmotným majetkem podle ZDP, případně pozemkem, který je dlouhodobým hmotným majetkem podle účetních předpisů.
Podle § 4 odst. 4 písm. c) ZDPH se pro účely DPH rozumí
obchodním majetkem
majetkové hodnoty, které slouží osobě povinné k dani a jsou touto osobou určeny k uskutečňování ekonomických činností. Podle § 100 odst. 3 ZDPH je plátce povinen vést v evidenci pro účely DPH přehled obchodního majetku.
Při uplatnění DPH nemá vliv délka (doba trvání) leasingu nebo výše
akontace
.
Poznámka
Od roku 2017 se do definice dlouhodobého majetku z pohledu ZDPH doplňuje postup pro případy, kdy je pořizován formou finančního leasingu v § 4 odst. 4 písm. d) bod 1 ZDPH obchodní majetek, který je majetkem přenechaným k užití se smluvním ujednáním o budoucím převodu vlastnického práva a který současně splňuje určující znaky dlouhodobého majetku [dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“)]; ten se pro účely ZDPH považuje za dlouhodobý majetek uživatele (nájemce). Věcně se tato změna projeví zejména v pravidlech pro uplatnění nároku na odpočet daně.
Cílem je sjednocení pravidel pro uplatňování nároku na odpočet daně bez ohledu na formu jeho pořízení.
Pod pojmem
dodání zboží
se rozumí přenechání zboží k užití na základě smlouvy, pokud je ujednáno, že
vlastnické právo k užívanému zboží bude za obvyklých okolností převedeno na jeho uživatele.
Poskytnutím služby
se rozumí všechny činnosti, které nejsou považovány za dodání zboží.
Poznámka
V návaznosti na rozsudek Soudního dvora EU C-164/16 je změněna s účinností od roku 2020 definice finančního leasingu, který je pro účely DPH považován za dodání zboží s povinností odvést DPH jednorázově na začátku, při předání předmětu leasingu do užívání nájemci. Tento leasing by měl zahrnovat i smlouvu zakotvující opci přechodu vlastnického práva za předpokladu, že její využití se jeví jako jediná ekonomicky rozumná volba.
Judikát
potvrzuje, že se u DPH řeší vždy podstata transakce, a nikoliv pouze formální ujednání smluvních stran. Soudní dvůr EU konstatoval, že pokud lze z finančních smluvních podmínek vyvodit, že využití
opce
se jeví jako jediná
ekonomicky rozumná volba
, kterou bude moci nájemce v daném okamžiku učinit, je-li smlouva plněna až do konce, jedná se o dodání zboží dle
čl. 14 odst. 2 směrnice EU o DPH
.
Novelou ZDPH je s účinností od 1. 1. 2020, a to v návaznosti na
judikát
Soudního dvora EU v kauze C-164/16 Mercedes-Benz Financial Services UK Ltd., doplněno, že ke dni uzavření této smlouvy je
zřejmé, že vlastnické právo k užívanému zboží bude
za obvyklých okolností
převedeno na jehouživatele
.
 
Finanční leasing
Smlouva tohoto typu je považována za
specifické dodání zboží
, které se považuje za uskutečněné
ke dni přenechání předmětu smlouvy do užívání
dle § 21 odst. 1 písm. c) ZDPH.
Povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu vzniká pro poskytovatele dnem uskutečnění zdanitelného plnění. Den uskutečnění zdanitelného plnění je stanoven jako datum
přenechání zboží k užívání
podle § 13 odst. 3 písm. c) ZDPH.
Příklad 1
Česká knihařská společnost, plátce DPH, uzavřela smlouvu s leasingovou společností na finanční leasing stroje na tisk a vázání knih v hodnotě 175 000 Kč na dobu dle 2. odpisové skupiny (36 měsíců) s rovnoměrnými splátkami s následným odkupem za 100 Kč. I když v leasingové smlouvě bude právo odkupu, nikoli povinnost, odvede leasingová společnost DPH z celé hodnoty stroje ke dni předání stroje, protože jedinou ekonomicky rozumnou volbou je odkup stroje po jeho poslední splátce. Leasingová společnost vystaví daňový doklad na celou hodnotu leasingu ke dni předání stroje, protože z pohledu ZDPH se jedná o dodání zboží.
 
Uskutečnění zdanitelného plnění při dodání zboží a poskytnutí služby
Tento den, kdy dojde k přenechání zboží vlastníkem nájemci, je podle § 21 odst. 1 písm. c ZDPH dnem přenechání zboží příjemci leasingu a měl by vyplývat ze smlouvy nebo z předávacího protokolu. Povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká i z přijaté úplaty, ale při poskytování leasingu není celková platba ani zálohová platba před uskutečněním plnění pravděpodobná.
Leasingová společnost (poskytovatel leasingu) má povinnost k výše uvedenému datu přiznat DPH jednorázově na výstupu, a to z celkové hodnoty leasingové smlouvy, tj. ze všech zaplacených splátek během trvání smlouvy, a to včetně částky kupní ceny, za kterou má být předmět leasingu převeden příjemci leasingu; zatímco uživatel uplatňuje jednorázový odpočet DPH.
Daň na výstupu musí být přiznána na začátku smluvního vztahu a dílčí splátky již nebudou obsahovat DPH.
Do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění má poskytovatel, plátce, povinnost vystavit daňový doklad. Daňový doklad se nevystavuje za plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně nebo v případě poskytnutí plnění nepodnikateli. Náležitosti daňového dokladu jsou vymezeny ZDPH v § 29 odst. 1 a zde uváděné údaje jsou důležité pro kontrolu správnosti uplatnění daně na výstupu u poskytovatele, ale i pro kontrolu správnosti uplatněného nároku na odpočet daně u příjemce plnění. Jedná se především o údaje o poskytovateli i příjemci plnění, rozsahu a předmětu plnění, základu daně, tj. celkové částce splátek včetně odkupní ceny, sazbě daně, datu uskutečnění zdanitelného plnění, tj. dni přenechání předmětu smlouvy příjemci leasingu (nájemci) do užívání.
Splátkový kalendář podle § 31 ZDPH není možné pro finanční leasing jako daňový doklad použít, protože k jeho vystavení nejsou splněny stanovené podmínky.
Výše daně
je vypočtena z
celkové hodnoty všech splátek
zaplacených v průběhu leasingu včetně částky, za kterou bude předmět leasingu po skončení smlouvy odkoupen nájemcem. Základem daně je tedy vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění, bez daně za toto zdanitelné plnění. V tomto případě by se jednalo o smluvní cenu sjednanou za dodání zboží bez daně. Sjednané splátky nemají žádný vliv na uplatnění DPH.
Jak daň na vstupu, tak daň na výstupu jsou vypořádány na počátku leasingového vztahu a splátky v průběhu doby trvání leasingu nebudou již DPH obsahovat. Z tohoto důvodu bude vystaven daňový doklad – faktura.
U zboží se uplatňuje ve většině případů základní sazba daně. Protože finanční leasing je považován za dodání specifického zboží, uplatní se u něj u movitých věcí podle většinou základní sazba daně. Výjimku tvoří leasing movitých věcí uvedených v příloze č. 3 k ZDPH, u kterých platí první snížená sazba DPH, jako je např. finanční leasing zdravotnických prostředků apod.
Nárok na odpočet daně u příjemce předmětu leasingu je uplatněn na základě přijatého daňového dokladu
.
 
Účetní problematika leasingu
Při
účetním pohledu na problematiku finančního leasingu
je nutné akceptovat zákonné normy týkající se pořízení majetku na základě pronájmu, kdy po skončení doby pronájmu dochází k odkoupení předmětu leasingu nájemcem.
Souvisejícími právními normami jsou: , VPU, CUS (zejména č. 001, 013, 023), ZDP a ZDPH.
Definice pro účely účetních předpisů uvádí, že finančním leasingem je poskytnutí majetku za úplatu do užívání, kdy je uživatel povinen v průběhu užívání nebo po jeho ukončení nabýt k tomuto poskytnutému majetku vlastnické právo.
Na základě leasingové smlouvy dochází mezi poskytovatelem (leasingovou společností) a uživatelem leasingu k závaznému obchodnímu vztahu. Z účetního hlediska jsou podstatnými informacemi uvedenými ve smlouvě zejména:
doba trvání smlouvy,
datum předání předmětu leasingu,
vstupní cena předmětu leasingu,
celková hodnota leasingu, tj. včetně marže leasingové společnosti,
informace o předmětu leasingu,
splátkový kalendář.
Po dobu trvání leasingové smlouvy je vlastníkem předmětu leasingu poskytovatel, který jej musí uvést ve svých aktivech v rozvaze a účtuje o jeho odpisech. Oproti tomu uživatel zaeviduje pořizovaný majetek leasingem ve své podrozvahové evidenci, kde si v rámci podnikového účtového rozvrhu zvolí a pojmenuje účty pro zachycování této skutečnosti.
Pořizovaný majetek formou finančního leasingu podnik zahrne do své
podrozvahové evidence
jako užívání najatého majetku a současně jako vznik dlouhodobého závazku. Zároveň je vhodné založit pro předmět leasingu evidenční (inventární) kartu, na které budou sledovány veškeré nutné informace nutné ke kontrole výpočtů a způsobu účtování.
Pro finanční leasing je typické, že předmět leasingu vstupuje do nákladů podniku v podobě nájemného jako daňově uznatelný náklad za předpokladu, že splňuje podmínky § 24 ZDP.
Poznámka
Na rozdíl od účetní a daňové právní úpravy používané v ČR, kde má přednost právní vlastnictví před tzv. ekonomickým vlastníkem (tj. ekonomické užívání majetku), se vykazuje předmět finančního leasingu dle standardů IFRS (Mezinárodních standardů účetního výkaznictví) v aktivech uživatele a uživatelem je předmět leasingu také odpisován. Zároveň uživatel účtuje o vzniku dlouhodobého závazku a nákladech, které se časově rozlišují. Poskytovatel leasingu účtuje o dlouhodobé pohledávce a o časově rozlišených výnosech.
České zákony řeší finanční leasing podle právního vlastníka a předmět leasingu je tak po celou dobu trvání smlouvy vykazován v aktivech leasingové společnosti (poskytovatele), která majetek i odpisuje, bez ohledu na to, že účetní odpis jen obtížně zachycuje co nejvěrněji skutečné opotřebení majetku a že užitky z užívání předmětu leasingu plynou uživateli. Podmíněnost vzniku nákladů v souvislosti se vznikajícími výnosy je tak narušena.
 
Evidenční karta leasingu – ukázka
Předmět finančního leasingu
Televizní kamera (1. odpisová sk.)
Poskytovatel finančního leasingu
FINLEAS s. r. o.
Pořizovací cena
72 000 Kč
Datum uzavření smlouvy
20. 12. 2024
Datum ukončení smlouvy
20. 11. 2027
Datum převzetí předmětu finančního leasingu
20. 12. 2027
Počet leasingových splátek
36
Mimořádná navýšená splátka
7 200 Kč
Pravidelná měsíční splátka
1 800 Kč
Kupní cena po skončení leasingové smlouvy
100 Kč
Rok
Počet měsíců
Uplatněné daňové náklady
2024
1
2 000
2025
12
24 000
2026
12
24 000
2027
11
22 000
Celkem
36
72 000
 
Vyšší splátka na počátku leasingu
V praxi se můžeme velmi často setkat se situací, kdy na počátku leasingu platí uživatel výrazně vyšší částku, často označovanou jako
akontace
a po ní následují rovnoměrné či rozdílně vysoké splátky. Vzhledem k tomu, že pojem
akontace
není v našem právním řádu nikde zakotven a jedná se jen o praxí zažitý termín, je bezpodmínečně nutné, aby bylo ve smlouvě přesně a jednoznačně popsáno, co se pojmem
akontace
rozumí. Může se jednat o následující situace:
mimořádnou (nultou, navýšenou) splátku
nájemného za užití
účtů časového rozlišení
v účtové skupině 38x (v praxi se jedná o nejčastější označení první vyšší splátky, proto bude podrobně rozebrána v následujícím textu),
zálohu na splátky nájemného
zachycenou na
účtech 314 u uživatele
, nebo na
účtu 324 u poskytovatele,
zálohu na kupní cenu
zachycenou na
účtu 052 u uživatele, nebo 475 u poskytovatele
.
Pro vysvětlení rozdílného přístupu účtování „akontace“ dle výše uvedených možností bude uveden názorný příklad.
Poznámka
Účetní jednotky často nevěnují dostatečnou pozornost smluvním podmínkám a nesprávně posoudí typ první vyšší splátky. Dopad tohoto posouzení se odrazí v chybném účtování s ovlivněním výsledku hospodaření a následně daňové povinnosti dle ZDP.
Příklad 2
Korporace
plátce DPH uzavřela smlouvu o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci na dobu 60 měsíců, v období od 1. 8. 2023 do 31. 7. 2028. Předmětem leasingu je nákladní motorové vozidlo, které bylo předáno k užívání ke dni zahájení leasingu.
Měsíční splátky jsou stanoveny v celkové výši 18 420 Kč, z toho 17 920 Kč představuje splátku vstupní ceny a 500 Kč marži, kterou si účtuje leasingová společnost.
Zvýšená splátka při zahájení leasingu je ve výši 300 000 Kč.
Všechny uvedené ceny jsou bez DPH.
U leasingové společnosti je předmět evidován v ceně 1 375 200 Kč. Leasingová společnost je plátcem DPH.
Po řádném ukončení leasingu bude předmět leasingu prodán dne 31. 7. 2028 za cenu 1 000 Kč bez DPH.
Poznámka
Nákladní motorové vozidlo je dle ZDP zařazeno do 2. odpisové skupiny (2-65 Motorová vozidla nákladní), minimální doba odpisování je stanovena na 5 let.
Rozbor
Test na podmínku kupní ceny (maximálně ve výši zůstatkové ceny).
Zjištění zůstatkové ceny předmětu leasingu po skončení smlouvy a porovnání s kupní cenou pro posouzení daňové uznatelnosti splátek.
Výpočet daňových odpisů
Rok
Vstupní cena
Výše ročního odpisu
Oprávky celkem
Zůstatková cena
2023
1 375 200
151 272
151 272
1 223 928
2024
1 375 200
305 982
457 254
917 946
2025
1 375 200
305 982
763 236
611 964
2026
1 375 200
305 982
1 069 218
305 982
2027
1 375 200
305 982
1 375 200
0
Z údajů v tabulce vyplývá, že v roce prodeje, tj. 2028, bude zůstatková cena předmětu leasingu nulová, což odkazuje na předpis v ZDP, který říká, že v případě prodeje předmětu leasingu s nulovou zůstatkovou cenou může být prodejní cena v jakékoli výši, aniž by došlo k ovlivnění daňové uznatelnosti splátek.
Akontace
jako mimořádná (navýšená, nultá) splátka nájemného s časovým rozlišením
Účtování zadaného případu za situace, kdy zvýšená splátka na počátku leasingu představuje dle smluvního ujednání
mimořádnou splátku nájemného
.
Další výše uvedené možnosti úhrady větší částky na počátku leasingu v podobě zálohy na nájemné a zálohy na kupní cenu nejsou v praxi tolik rozšířené, proto jim nebude věnována pozornost.
Navýšená splátka bývá nejčastěji uhrazena (i v hotovosti, ale pouze do maximální výše dle zákona o omezení plateb v hotovosti v § 4 odst. 1 zákona č. 254/2004 Sb., tj. 270 000 Kč) ke dni převzetí předmětu leasingu. V našem případě činí 300 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se v podstatě jedná o úplatu placenou předem, která se týká celého období trvání leasingu, musí být částka u uživatele časově rozlišena a zachycena pomocí účtu
381-Náklady příštích období
, u poskytovatele na účtu
384-Výnosy příštích období
. Do nákladů běžného období se bude postupně rozpouštět z tohoto účtu úplata v poměrné výši, která představuje částku 300 000 / 60 měsíců = 5 000 Kč za měsíc.
Z pohledu ZDPH se jedná o dodání zboží se dnem uskutečnění zdanitelného plnění shodným s datem předání předmětu leasingu uživateli. K tomuto dni může uživatel jednorázově uplatnit nárok na odpočet DPH z celkové hodnoty leasingu, tj. z hodnoty všech splátek včetně částky kupní ceny, za kterou bude předmět leasingu převeden uživateli.
Daňovým dokladem v tomto případě není splátkový kalendář, ale daňový doklad – faktura, kterou musí vyhotovit leasingová společnost (poskytovatel) nejpozději do 15 dnů po dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Výpočet DPH
Celková hodnota leasingu = 60 x 18 420 + 300 000 + 1 000 = 1 406 200 Kč
Daňový doklad s datem uskutečnění zdanitelného plnění bude nejpozději ze dne 16. 8. 2023:
základ daně
1 406 200 Kč
21 % DPH
295 302 Kč
celkem
1 701 502 Kč
Účtování v jednotlivých letech z pohledu uživatele finančního leasingu
ROK 2023
V podrozvahové evidenci je předmět leasingu zachycen v
pořizovací ceně
, ve které je zaevidován u leasingové společnosti. Výše dlouhodobého závazku vyplývajícího z pětiletého leasingu je ale o
marži (přirážku) leasingové společnosti navýšena.
Pol.
Text operace
MD
D
1.
Zachycení předmětu leasingu v podrozvahové evidenci
1 375 200
751
Majetek na leasing
2.
Zachycení dlouhodobého závazku v podrozvahové evidenci včetně marže; bez mimořádné splátky (60 měsíců × 17 920 Kč na vstupní cenu + 60 × 500 Kč marže)
1 105 200
753Závazky z leasingu
3.
Úhrada mimořádné splátky z běžného účtu
300 000
381
221
4.
Daňový doklad k předmětu leasingu od leasingové společnosti:
– základ daně
– 21 % DPH
– celkem
1 406 200
295 302
1 701 502
343
321
5.
Úhrada DPH z běžného účtu ve výši obdrženého daňového dokladu
295 302
321
221
6.
Předpis měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
18 420
518
321
7.
Úhrada předepsané měsíční splátky leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
18 420
321
221
8.
Rozpuštění měsíční poměrné částky nákladů příštích období do nákladů běžného období (tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
5 000
518
381
9.
K 31. 12. zaúčtujeme snížení dlouhodobého závazku zachyceného v podrozvahové evidenci (18 420 × 5 měsíců = 92 100)
92 100
753
ROK 2024, 2025, 2026, 2027
– budou účtovány následující operace
Pol.
Text operace
MD
D
10.
Předpis měsíční úplaty leasingu
(tato operace se bude opakovat v měsících 1–12, tj. celkem 12×, celkem za rok 18 420 × 12 měsíců = 221 040 Kč)
18 420
518
321
11.
Úhrada předepsané měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 1–12, tj. celkem 12×, celkem za rok 221 040 Kč)
18 420
321
221
12.
Rozpuštění měsíční poměrné částky nákladů příštích období do nákladů běžného období (tato operace se bude opakovat v měsících 1-12, tj. celkem 12×, celkem za rok 5 000 × 12 = 60 000 Kč)
5 000
518
381
13.
K 31. 12. zaúčtujeme snížení dlouhodobého závazku zachyceného v podrozvahové evidenci (18 420 × 12 měsíců = 221 040 Kč)
221 040
753
ROK 2027
Pol.
Text operace
MD
D
14.
Předpis měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 18 420 × 7 měsíců = 128 940 Kč)
18 420
518
321
15.
Úhrada předepsané měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 18 420 × 7 měsíců = 128 940 Kč)
18 420
321
221
16.
Rozpuštění měsíční poměrné částky nákladů příštích období do nákladů běžného období (tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 5 000 × 7 měsíců = 35 000 Kč)
5 000
518
321
17.
K 31. 7. zaúčtujeme snížení dlouhodobého závazku zachyceného v podrozvahové evidenci
128 940
753
18.
Vyřazení předmětu leasingu z podrozvahové evidence
1 375 200
751
19.
Faktura za odkoupení nákladního vozidla po skončení leasingu (pozn. DPH byla uplatněna již na počátku leasingového vztahu v roce 2023)
1 000
501
321
20.
Úhrada faktury dle výpisu z běžného účtu
1 000
321
221
Kupní cena předmětu leasingu je pouze ve výši 1 000 Kč, nepřekračuje tedy cenovou hranici pro zařazení do dlouhodobého majetku a může být o něm účtováno jako o zásobách, které vstupují rovnou do nákladů. K zásobám je vedena operativní evidence.
Poznámka
Uvažujme ilustrativní příklad, kdy by po skončení leasingu kupní cena převyšovala cenovou hranici pro zařazení majetku do dlouhodobého hmotného majetku – např. 90 000 Kč. Účtování po skončení leasingu by bylo podle pravidel pro účtování pořízení dlouhodobého majetku.
Pol.
Text operace
MD
D
19.
Faktura za odkoupení nákladního vozidla po skončení leasingu (pozn. DPH byla uplatněna již na počátku leasingového vztahu)
90 000
042
321
20.
Zařazení nákladního vozidla do užívání
90 000
022
042
21.
V tomto roce musí účetní jednotka sestavit odpisový plán nákladního vozidla a účtovat o účetních odpisech
částka dle odpisového plánu
551
082
Poznámka
Při případném bezúplatném předání předmětu leasingu (tj. za nulovou kupní cenu) je nutné ocenit vkládaný majetek do obchodního majetku reprodukční pořizovací cenou, a jestliže tato cena u hmotných movitých věcí přesáhne 80 000 Kč, bude se jednat o daňový hmotný majetek, který je dle § 27 písm. a) ZDP zařazen mezi
hmotný majetek vyloučený z odpisování, protože daňově je již majetek odepsán během doby trvání leasingu
[dle § 25 odst. 1 písm. zg) ZDP]!
Pokud vlastník majetku vede účetnictví, zaúčtuje bezúplatně převzatý majetek do účtové skupiny 02 – DHM odpisovaný souvztažností MD 022/D 082.
Účtování v jednotlivých letech z pohledu poskytovatele finančního leasingu
ROK 2023
Pol.
Text operace
MD
D
1.
FAP za nákup předmětu leasingu
– zařazen do obchodního majetku pronajímatele
– 21 % DPH
1 375 200
288 792
022
343
321
321
2.
Zachycení dlouhodobé pohledávky v podrozvahové evidenci (včetně marže)
(60 měsíců × 17 920 Kč na vstupní cenu + 60 × 500 Kč marže)
1 105 200
751
3.
Přijetí úhrady mimořádné splátky na běžný účet
300 000
221
384
4.
Vystavený daňový doklad k předmětu leasingu:
– základ daně
– 21 % DPH
– celkem
1 406 200
295 302
1 701 502
311
343
5.
Přijetí úhrady DPH na běžný účet ve výši vystaveného daňového dokladu
295 302
221
311
6.
Předpis měsíční úplaty leasingu uživateli
(tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
18 420
311
602
7.
Úhrada předepsané měsíční úplaty leasingu
(tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
18 420
221
311
8.
Rozpuštění měsíční poměrné částky výnosů příštích období do výnosů běžného období
(tato operace se bude opakovat v měsících 8–12, tj. celkem 5×)
5 000
384
602
9.
Účetní odpis nákladního vozidla za rok 2023 dle odpisového plánu (rovnoměrný odpis 1 375 200 / 60 = 22 920 Kč/měsíčně)
114 600
551
082
10.
K 31. 12. zaúčtujeme snížení dlouhodobé pohledávky zachycené v podrozvahové evidenci (18 420 × 5 měsíců = 92 100)
92 100
751
ROK 2024, 2025, 2026, 2027
– účtovány následující operace
Pol.
Text operace
MD
D
11.
Předpis měsíční úplaty leasingu uživateli (tato operace se bude opakovat v měsících 1–12, tj. celkem 12×, celkem za rok 18 420 × 12 měsíců = 221 040 Kč)
18 420
311
602
12.
Přijatá úhrada předepsané měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 1–12, tj. celkem 12×, celkem za rok 221 040 Kč)
18 420
221
311
13.
Rozpuštění měsíční poměrné částky výnosů příštích období do výnosů běžného období (tato operace se bude opakovat v měsících 1–12, tj. celkem 12×, celkem za rok 5 000 × 12 = 60 000 Kč)
5 000
384
602
14.
Účetní odpis nákladního vozidla za účetní období dle odpisového plánu (rovnoměrný odpis 1 375 200 / 60 = 22 920 Kč/měsíčně)
275 040
551
082
15.
K 31. 12. zaúčtujeme snížení dlouhodobé pohledávky zachycené v podrozvahové evidenci (18 420 × 12 měsíců = 221 040 Kč)
221 040
751
ROK 2027
Pol.
Text operace
MD
D
16.
Předpis měsíční úplaty leasingu uživateli
(tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 18 420 × 7 měsíců = 128 940 Kč)
18 420
311
602
17.
Úhrada předepsané měsíční úplaty leasingu (tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 18 420 × 7 měsíců = 128 940 Kč)
18 420
221
311
18.
Účetní odpis nákladního vozidla za rok 2024 dle odpisového plánu (rovnoměrný odpis 1 375 200 / 60 = 22 920 Kč/měsíčně)
160 440
551
082
19.
Rozpuštění měsíční poměrné částky výnosů příštích období do výnosů běžného období (tato operace se bude opakovat v měsících 1–7, tj. celkem 7×, celkem za rok 5 000 × 7 měsíců = 35 000 Kč)
5 000
384
602
20.
K 31. 7. zaúčtujeme snížení dlouhodobé pohledávky zachycené v podrozvahové evidenci
128 940
751
21.
Vyřazení předmětu leasingu z obchodního majetku leasingové společnosti (zůstatková cena je nulová)
1 375 200
082
022
22.
Faktura vystavená na odkoupení nákladního vozidla po skončení leasingu (pozn. DPH byla uplatněna již na počátku leasingového vztahu v roce 2019)
1 000
311
641
23.
Úhrada faktury dle výpisu z běžného účtu
1 000
221
311
 
Závěr
V tomto článku byla zachycena pouze základní problematika finančního leasingu vztahující se k zákonu o DPH. Praxe bývá ale daleko pestřejší a složitější. V obtížnějších případech bude vhodné načerpat informace o vašem zvoleném postupu v rámci finančního leasingu s ohledem na uplatnění DPH z konzultace s daňovým poradcem.