Zdanění likvidačního zůstatku - bytové družstvo

Plné znění otázky

Nájemníci bytového domu založili bytové družstvo za účelem privatizace, ta proběhla, dům se rozdělil na bytové jednotky a ty se (po splacení části úvěru připadající na ten který byt) převáděly bezúplatně členům; převodem bytu členství v BD (dle stanov) zaniklo. V průběhu došlo ke změně stanov tak, že převodem bytu členovi členství nezaniká. BD se nepodřídilo novému zákonu o obchodních korporacích, ale řídí se i nadále starým obchodním zákoníkem 513/1991 Sb. Nyní je v družstvu posledních 6 členů (byly jim převedeny bezúplatně převedeny byty, ale členství v BD trvá). BD vstoupilo do likvidace, protože splnilo svůj účel (správu domu nadále zajišťuje nově vzniklé SVJ). Jak nyní naložit se zbylými penězi, které má BD na účtu (jedná se o ca 600 tis. Kč)?  

1) Existuje nějaká možnost, jak peníze dostat z BD do SVJ, aniž by se musela platit daň, nebo je to možné pouze tak, že peníze se vyplatí členům BD jako likvidační zůstatek (se srážkovou 15% daní) a členové je obratem vloží do SVJ? Případně, že BD ty peníze nevyplatí členům, ale daruje je (po odhlasování členskou schůzí) SVJ , ale pak taková částka podléhá dani z příjmu na straně SVJ?  

2) Podle stanov BD se při likvidaci vrací každému členovi (a) členský vklad (10.000,- Kč), (b) další členský vklad (ve výši, jakou stanoví členská schůze - pro případ, že celý zůstatek by na vrácení nestačil) a zbytek (c) tvoří likvidační zůstatek. Co tedy podléhá srážkové 15% dani při výplatě členům? Je správný názor, že vrácení členského vkladu/dalšího členského vkladu se nedaní, ale daní se jen to, co je "navíc"? Další členský vklad sloužil ke splacení úvěru odpovídající u každého člena pořízení "jeho" bytu.  

3) Je správný názor, že se nedaní výplata členům pocházející ze: základní kapitál zapisovaný, základní kapitál nezapisovaný a nedělitelný fond, ale ostatní peníze se daní? V průběhu existence BD získalo BD peníze jednak členskými vklady na začátku, pak si vzalo úvěr a koupilo bytový dům, úvěr se splácel vklady jednotlivých členů, kterým se po splacení "jejich" úvěru jednotky převáděly, a dále získalo BD peníze z "prodeje" dvou volných bytů, kdy jeden byt proběhl kupní smlouvou BD - kupující a druhý byt se "prodal" tak, že zájemce byl přijat jako člen BD s mimořádným členským vkladem odpovídajícím ceně bytu a byt mu byl obratem převeden do vlastnictví se zánikem jeho členství v BD. Takto získané peníze se zčásti proinvestovaly (oprava střechy, sklepů, fasáda apod.), část zůstala na účtu BD.

Odpověď